ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Szarlotka to ulubione ciasto u nas w domu. Kiedy zobaczyłam tę wersję u Eweliny, pomyślałam, że to będzie doskonałe ciasto na niedzielę. Nie myliłam się. Na poniedziałek zostały już tylko okruszki.
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki
125 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
50 ml zimnego białego wina (albo wody)
Dodatkowo:
5 większych jabłek
sok z cytryny
garść malin
500 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko (opcjonalnie)
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zagnieść składniki ciasta, na koniec dodając stopniowo wodę (wino). Ja nie dodałam całych 50 ml, bo nie były potrzebne. Oddzielić 1/4 ciasta i rozwałkować na wielkość 22 - 24 cm tortownicy. Odłożyć na papierze do pieczenia do lodówki. Pozostałym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (ja wyłożyłam moją tortownicę papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyjąć z lodówki. Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Piec około 10 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć papier z grochem. (Można też po zdjęciu papieru podpiec ciasto jeszcze 3 - 5 minut, aby spód był bardziej kruchy).
Przygotować budyń. Z mleka odlać około 1/4 szklanki. Wymieszać z żółtkiem, ekstraktem z wanilii i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku mąkę. Gotować kilka minut cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Jabłka obrać i pokroić w paski. Wymieszać z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć na nie maliny oraz budyń. Przykryć rozwałkowanym ciastem, w którym można wyciąć wzorki. Piec około 40 minut. Podawać na ciepło z lodami.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Szarlotka-z-budyniem.html