Wykonanie
Szarlotka to ulubione ciasto u nas w domu. Kiedy zobaczyłam tę wersję u Eweliny, pomyślałam, że to będzie doskonałe ciasto na niedzielę. Nie myliłam się. Na poniedziałek zostały już tylko okruszki.
Składniki:Ciasto kruche:250 g
mąki125 g miękkiego
masła1
jajko1 łyżeczka drobnego
cukru1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
soli50 ml zimnego
białego wina (albo
wody)Dodatkowo:5 większych
jabłeksok z cytrynygarść
malin500 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżka
cukru waniliowego1
żółtko (opcjonalnie)2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Zagnieść składniki ciasta, na koniec dodając stopniowo
wodę (
wino). Ja nie dodałam całych 50 ml, bo nie były potrzebne. Oddzielić 1/4 ciasta i rozwałkować na wielkość 22 - 24 cm tortownicy. Odłożyć na papierze do pieczenia do lodówki. Pozostałym
ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (ja wyłożyłam moją tortownicę papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyjąć z lodówki. Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać
grochem. Piec około 10 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć papier z
grochem. (Można też po zdjęciu papieru podpiec ciasto jeszcze 3 - 5 minut, aby spód był bardziej kruchy).
Przygotować
budyń. Z
mleka odlać około 1/4 szklanki. Wymieszać z
żółtkiem, ekstraktem z
wanilii i
mąką ziemniaczaną. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem. Do gotującego się
mleka wlać rozmieszaną w
mleku mąkę. Gotować kilka minut cały czas mieszając, aż
budyń zgęstnieje.
Jabłka obrać i pokroić w paski. Wymieszać z
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na podpieczone ciasto wyłożyć
jabłka. Wyłożyć na nie
maliny oraz
budyń. Przykryć rozwałkowanym
ciastem, w którym można wyciąć wzorki. Piec około 40 minut. Podawać na ciepło z
lodami.