Wykonanie
I dzisiaj znów
drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam
ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały
budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu
soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :).
Składniki:Ciasto:2 3/4 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukrujajkoszczypta
soli40 g
drożdży120 g stopionego
masła1/2 szklanki ciepłego
mlekaNadzienie:6 większych
jabłek4 łyżki
cukruodrobina
wodycukier waniliowy1 łyżka
soku z cytrynyBudyń:2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
cukru500 ml
mleka2
jajka100 g
masłaWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy
mleko i 3 łyżki
mąki i
cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie do
mąki dodajemy szczyptę
soli, resztę
cukru i należy to wymieszać. dy nasze
drożdże podrosną dodajemy do
mąki i mieszamy. Dodajemy następnie
jajko i
masło. Dokładnie wszystko ugniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Nadzienie:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w kostkę. Następnie przerzucamy do większego garna i dolewamy trochę
wody. Całość zagotować, a
potem zmniejszyć ogień.
Jabłka prażymy, czasem można podlać
wodą, aby się nie przypaliły. jabłuszka rozgotowujemy, ale dobrze jak zostanie kilka większych jabłuszek (mniej rozgotowanych. Dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Kiedy będą gotowe zdejmujemy z ognia i dodajemy
sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę ostygły.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Budyń:Budynie zagotować tak jak podano na opakowaniu, ale z 500 ml
mleka. Następnie dodać
masło i wymieszać.
Żółtka oddzielić od
białek.
Żółtka dodać do budyniu i wymieszać.
Białka zmiksować dokładnie na puszystą pianę i dodać do budyniu, po czym delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą).Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma),
potem na ciasto przekładamy
jabłka, a na nie nasz
budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 45 - 50 minut.Smacznego :)