Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 250 mililitrów
drożdże 40 gramów
cukier 175 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
masło 200 gramów
jajka 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 0,5 sztukWykonanie:Podgrzać 100ml
mleka, dodać rozkruszone
drożdże i 25g
cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do przesianej
maki dodać podgrzane 150ml
mleka,
sól, 75g
cukru, 1
jajko i 75g
masła, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawało od brzegów miski. przykryć i odstawić na 30 minut. Utrzeć 125g miękkiego
masła z 75g
cukru i
cukrem waniliowym. Obrane
jabłka pokroić w paski i skropić
sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować i przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, docisnąć brzegi. Połowę kremu
maślanego wyłożyć na ciasto. Plastry
jabłek układać jeden obok drugiego i rozsmarować na nich pozostały krem. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach. Krotko przed końcem pieczenia ciasto posypać 2 łyżkami
cukru, wystudzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: