ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z blachy

Jabłecznik z blachy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 250 mililitrów
drożdże 40 gramów
cukier 175 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
masło 200 gramów
jajka 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 0,5 sztuk
Wykonanie:
Podgrzać 100ml mleka, dodać rozkruszone drożdże i 25g cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do przesianej maki dodać podgrzane 150ml mleka, sól, 75g cukru, 1 jajko i 75g masła, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawało od brzegów miski. przykryć i odstawić na 30 minut. Utrzeć 125g miękkiego masła z 75g cukru i cukrem waniliowym. Obrane jabłka pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować i przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, docisnąć brzegi. Połowę kremu maślanego wyłożyć na ciasto. Plastry jabłek układać jeden obok drugiego i rozsmarować na nich pozostały krem. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach. Krotko przed końcem pieczenia ciasto posypać 2 łyżkami cukru, wystudzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9328/Jablecznik-z-blachy