Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 200 mililitrów
mąka 500 gramów
cukier 100 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
drożdże 50 gramów
masło 100 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 1,5 kilogramów
sok z cytryny według uznania
konfitura morelowa 3 łyżek stołowychWykonanie:Do miski wsypać przesiana
mąkę i 100g
cukru. W środku zrobić wgłębienie i wlać
drożdże wymieszane ze 100 ml ciepłego
mleka. Zasypać
mąka z brzegów miski, przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Rozpuszczone
masło ostudzić i dodać do ciasta razem z
jajkiem, 100 ml ciepłego
mleka, oraz szczypta
soli i zagnieść. Przykryć ciasto i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Obrane
jabłka pokroić na plasterki i skropić
sokiem z cytryny.Rozwałkować ciasto na wysypanym
mąka blacie na prostokąt 32x39 cm. Przełożyć na natłuszczona blaszkę, wysypana
mąką. Przykryć i odstawić na 15 minut. Na cieście ułożyć
jabłka i posypać
cukrem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Podgrzana
konfiturę przetrzeć przez sito i na kilka minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch ciasta. Podawać z
bitą śmietaną oprószoną
cynamonem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: