ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na drożdżowym spodzie

Jabłecznik na drożdżowym spodzie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 200 mililitrów
mąka 500 gramów
cukier 100 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
drożdże 50 gramów
masło 100 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 1,5 kilogramów
sok z cytryny według uznania
konfitura morelowa 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Do miski wsypać przesiana mąkę i 100g cukru. W środku zrobić wgłębienie i wlać drożdże wymieszane ze 100 ml ciepłego mleka. Zasypać mąka z brzegów miski, przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Rozpuszczone masło ostudzić i dodać do ciasta razem z jajkiem, 100 ml ciepłego mleka, oraz szczypta soli i zagnieść. Przykryć ciasto i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Obrane jabłka pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Rozwałkować ciasto na wysypanym mąka blacie na prostokąt 32x39 cm. Przełożyć na natłuszczona blaszkę, wysypana mąką. Przykryć i odstawić na 15 minut. Na cieście ułożyć jabłka i posypać cukrem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Podgrzana konfiturę przetrzeć przez sito i na kilka minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch ciasta. Podawać z bitą śmietaną oprószoną cynamonem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12453/Jablecznik-na-drozdzowym-spodzie