ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 200 mililitrówmąka 500 gramówcukier 100 gramówcukier 1 łyżek stołowychdrożdże 50 gramówmasło 100 gramówjajka 1 sztuksól 1 szczyptajabłka 1,5 kilogramówsok z cytryny według uznaniakonfitura morelowa 3 łyżek stołowychWykonanie:Do miski wsypać przesiana mąkę i 100g cukru. W środku zrobić wgłębienie i wlać drożdże wymieszane ze 100 ml ciepłego mleka. Zasypać mąka z brzegów miski, przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Rozpuszczone masło ostudzić i dodać do ciasta razem z jajkiem, 100 ml ciepłego mleka, oraz szczypta soli i zagnieść. Przykryć ciasto i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Obrane jabłka pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.Rozwałkować ciasto na wysypanym mąka blacie na prostokąt 32x39 cm. Przełożyć na natłuszczona blaszkę, wysypana mąką. Przykryć i odstawić na 15 minut. Na cieście ułożyć jabłka i posypać cukrem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Podgrzana konfiturę przetrzeć przez sito i na kilka minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch ciasta. Podawać z bitą śmietaną oprószoną cynamonem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: