Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 125 mililitrów
mąka 250 gramów
drożdże 50 gramów
sól 1 szczypta
jajka 1 sztuk
masło 80 gramów
rodzynki 50 gramów
jabłka 2 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek deserowychmarcepan 200 gramów
cukier 80 gramów
galaretka jabłkowa 100 gramówWykonanie:Przesiać
make do miski, zrobić w środku zagłębienie. W podgrzanym
mleku rozpuścić
drożdże i wlać w zagłębienie w
mące. Przykryć całość ściereczka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać 30g
cukru,
jajko, szczyptę
soli oraz 30g
masła i zagnieść na gładkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut, do wyrośnięcia.Obrane
jabłka pokroić w małą kostkę i skropić
sokiem z cytryny. Gorącą
wodą zalać
rodzynki i po 10 minutach osączyć.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan, zagnieść z 50g
cukru oraz 50g
masła i połączyć z
jabłkami oraz
rodzynkami.Podzielić ciasto na 2 części. Każdą rozwałkować na posypanym
mąką blacie na prostokąt o wymiarach 40x22 cm. Masę marcepanową także podzielić na 2 części i rozłożyć na obu plackach. Ciasta zrolować zaczynając od dłuższych brzegów, następnie spleść ze sobą obie rolki i uformować wieniec. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyścielonej [papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Lekko podgrzana
galaretka posmarować przestudzony wieniec. Można podawać z
bitą śmietaną posypaną
cynamonem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: