ßßß Cookit - przepis na Wieniec marcepanowy z jabłkiem

Wieniec marcepanowy z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 125 mililitrów
mąka 250 gramów
drożdże 50 gramów
sól 1 szczypta
jajka 1 sztuk
masło 80 gramów
rodzynki 50 gramów
jabłka 2 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
marcepan 200 gramów
cukier 80 gramów
galaretka jabłkowa 100 gramów
Wykonanie:
Przesiać make do miski, zrobić w środku zagłębienie. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże i wlać w zagłębienie w mące. Przykryć całość ściereczka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać 30g cukru, jajko, szczyptę soli oraz 30g masła i zagnieść na gładkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut, do wyrośnięcia.
Obrane jabłka pokroić w małą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Gorącą wodą zalać rodzynki i po 10 minutach osączyć.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan, zagnieść z 50g cukru oraz 50g masła i połączyć z jabłkami oraz rodzynkami.
Podzielić ciasto na 2 części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 40x22 cm. Masę marcepanową także podzielić na 2 części i rozłożyć na obu plackach. Ciasta zrolować zaczynając od dłuższych brzegów, następnie spleść ze sobą obie rolki i uformować wieniec. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyścielonej [papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Lekko podgrzana galaretka posmarować przestudzony wieniec. Można podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12875/Wieniec-marcepanowy-z-jablkiem