ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomleko 125 mililitrówmąka 250 gramówdrożdże 50 gramówsól 1 szczyptajajka 1 sztukmasło 80 gramówrodzynki 50 gramówjabłka 2 sztuksok z cytryny 1 łyżek deserowychmarcepan 200 gramówcukier 80 gramówgalaretka jabłkowa 100 gramówWykonanie:Przesiać make do miski, zrobić w środku zagłębienie. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże i wlać w zagłębienie w mące. Przykryć całość ściereczka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać 30g cukru, jajko, szczyptę soli oraz 30g masła i zagnieść na gładkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut, do wyrośnięcia.Obrane jabłka pokroić w małą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Gorącą wodą zalać rodzynki i po 10 minutach osączyć.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan, zagnieść z 50g cukru oraz 50g masła i połączyć z jabłkami oraz rodzynkami.Podzielić ciasto na 2 części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 40x22 cm. Masę marcepanową także podzielić na 2 części i rozłożyć na obu plackach. Ciasta zrolować zaczynając od dłuższych brzegów, następnie spleść ze sobą obie rolki i uformować wieniec. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyścielonej [papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Lekko podgrzana galaretka posmarować przestudzony wieniec. Można podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: