ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 600 gramówmasło 125 gramówsok z cytryny 1 łyżek stołowychlaska cynamonu 1 sztukcukier 100 gramówmleko 1 szklanekdrożdże 42 gramówmąka 500 gramówjajka 1 sztuksól 1 szczyptadżem śliwkowy 400 gramówgalaretka jabłkowa 120 gramówWykonanie:Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Do roztopionego 50g masła dodać jabłka, cynamon i 50g cukru. Dusić pod przykryciem 5 minut.Drożdże rozprowadzić w podgrzanym mleku i zagnieść z mąką, 50g cukru, jajkiem, solą oraz 75g masła. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt ok. 60x45 cm. Posmarować dżemem, pozostawiając przy brzegach ok. 2 cm wolnego miejsca. Jabłka razem z sokiem i płatkami rozłożyć na dżemie. Zrolować ciasto zaczynając od dłuższego brzegu. Wolny brzeg mocno docisnąć. Pokroić roladę na 16 kawałków. Rozłożyć ciastka na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 10 minut. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Zagotować galaretkę w pół szklanki wody i lekko przestudzona posmarować jeszcze gorące ciastka.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPowyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: