Wykonanie
W moim domu co raz musi być coś
drożdżowego ;) Szukam urozmaiceń, ale ostatnio nie
mogę uwolnić się od mojej manii na
jabłka... Lekki i puszysty jabłecznik, nie za słodki.Składniki-10 dag
masła-15 dag
cukru-50 dag
mąki-100 g
drożdży-
jajko-200 ml
mleka-
sól-
sok z cytryny-1,5 kg
jabłek-3 łyżki
konfitury morelowejPrzygotowanie
Masło stopić. !00ml
mleka podgrzać, wkruszyć
drożdże.
Mąkę wymieszać z 10 dag
cukru, w środku zrobić dołek. Wlać zaczyn. Zasypać
mąką. Przykryć, odstawić na 10 minut. Dodać
jajko,
masło, szczyptę
soli i resztę
mleka. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na 45minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, skropić
sokiem z cytryny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Przykryć, odstawić na 15 minut. Na wierzchu rozłożyć
jabłka, posypać resztą
cukru. Piec 25 minut w temp. 200 st.
Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować ciasto 10 minut przed końcem pieczenia. Przestudzić, podzielić na porcje.