ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 170 mililitrówmąka 350 gramówdrożdże 50 gramówcukier 220 gramówjajka 1 sztukbiałka 3 sztuksól 1 szczyptamasło 50 gramówjabłka 1,2 kilogramówsok z cytryny 2 łyżek stołowychwiórki kokosowe 150 gramówkonfitura morelowa 100 gramówWykonanie:Do dużej miski przesiać mąkę i w środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozpuszczone w podgrzanym mleku drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać do ciasta 40g cukru, jajko, szczyptę soli oraz masło. Całość starannie wyrobić. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie pokroić na dość cienkie paski i skropić sokiem z cytryny.Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na natłuszczonej, posypanej maka blasze. Brzegi lekko podnieść. Na cieście ułożyć plastry jabłek jeden obok drugiego. Placek ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ubić białka ze 180g cukru oraz szczyptą soli i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę kokosowa przełożyć do szprycy do dekoracji tortów. Z piekarnika wyjąć ciasto. Na wierzchu placka z masy kokosowej zrobić ozdobna kratkę. Piec jeszcze ok. 15 minut.Z jedną łyżka wody zagotować konfiturę, przetrzeć przez sito i posmarować nią ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: