ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy jabłecznik

Drożdżowy jabłecznik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 170 mililitrów
mąka 350 gramów
drożdże 50 gramów
cukier 220 gramów
jajka 1 sztuk
białka 3 sztuk
sól 1 szczypta
masło 50 gramów
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 150 gramów
konfitura morelowa 100 gramów
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę i w środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozpuszczone w podgrzanym mleku drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać do ciasta 40g cukru, jajko, szczyptę soli oraz masło. Całość starannie wyrobić. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie pokroić na dość cienkie paski i skropić sokiem z cytryny.
Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na natłuszczonej, posypanej maka blasze. Brzegi lekko podnieść. Na cieście ułożyć plastry jabłek jeden obok drugiego. Placek ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ubić białka ze 180g cukru oraz szczyptą soli i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę kokosowa przełożyć do szprycy do dekoracji tortów. Z piekarnika wyjąć ciasto. Na wierzchu placka z masy kokosowej zrobić ozdobna kratkę. Piec jeszcze ok. 15 minut.
Z jedną łyżka wody zagotować konfiturę, przetrzeć przez sito i posmarować nią ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12846/Drozdzowy-jablecznik