Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 170 mililitrów
mąka 350 gramów
drożdże 50 gramów
cukier 220 gramów
jajka 1 sztuk
białka 3 sztuk
sól 1 szczypta
masło 50 gramów
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 150 gramów
konfitura morelowa 100 gramówWykonanie:Do dużej miski przesiać
mąkę i w środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozpuszczone w podgrzanym
mleku drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać do ciasta 40g
cukru,
jajko, szczyptę
soli oraz
masło. Całość starannie wyrobić. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Obrane
jabłka podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie pokroić na dość cienkie paski i skropić
sokiem z cytryny.Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na natłuszczonej, posypanej
maka blasze. Brzegi lekko podnieść. Na cieście ułożyć plastry
jabłek jeden obok drugiego. Placek ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ubić
białka ze 180g
cukru oraz szczyptą
soli i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę kokosowa przełożyć do szprycy do dekoracji
tortów. Z piekarnika wyjąć ciasto. Na wierzchu placka z masy kokosowej zrobić ozdobna kratkę. Piec jeszcze ok. 15 minut.Z jedną łyżka
wody zagotować
konfiturę, przetrzeć przez sito i posmarować nią ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: