Wykonanie
Składniki (na 4 porcje):4 listki
żelatyny350 ml
mleka300 g
malin (mogą być mrożonych)50 g creme fraiche4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyListki
żelatyny wkładamy do miski i zalewamy zimną
wodą w ilości takiej, aby
woda tylko pokryła listki i odstawiamy na 5 minut , aż listki zmiękną .W rondelku podgrzewamy
mleko prawie do wrzenia. Wyjmujemy listki
żelatyny z
wody i odsączamy z nadmiaru
wody . Następnie dodajemy do gorącego
mleka i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Maliny rozmrażamy, jeśli używamy mrożonych. Rozmrożone 150 g
malin przecieramy przez drobne sito, aż do uzyskania "puree". Mieszamy powstały puree z crème fraiche i 2 łyżkami
cukru pudru.Dodajemy część ostudzonej mieszaniny
mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym dodajemy pozostałe
mleko. Rozlewamy do 4 foremek i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.sos : w blenderze miksujemy pozostałe rozmrożone
maliny z
sokiem z cytryny. Dodajemy 2 łyżki
cukru pudru. Miksujemy. Aby usunąć pestki przecieramy przez drobne sitko. Odstawiamy do lodówki do zgęstnienia.Po wyjęciu filiżanek z deserem z lodówki wstawiamy każdą z nich do wrzątku na maksimum 10 sekund po czym odwracamy do góry dnem i wykładamy na talerz. Polewamy sosem i dekorujemy
malinami.