Wykonanie
Długo zastanawiałam się co zrobić z wiszącą na krzaczkach resztą
malin, zawsze robiliśmy zasypywane
cukrem bądź w postaci
dżemu. Tym razem postanowiłam zrobić prosty sos, który dalej można użyć do wszelakich
malinowych pianek,
lodów, deserów typu panna cotta czy nawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka.Jeśli komuś przeszkadzają pestki z
malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito.Składniki1 kg
malin2 szkl
cukru pudrusok z cytryny wedle uznaniaSposób
Maliny starannie płuczemy pod bieżącą
wodą, wrzucamy do miski, miksujemy dokładnie blenderem. Zmiksowane zagotowujemy w garnku wraz z
cukrem oraz
sokiem z cytryny. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki gotujemy w kociołku przez 15 minut.