Wykonanie
Delikatne, kruche kęski
mięsa w sosie piwnym, a nad nim chrupiące
ciasto francuskie.To danie wygląda i smakuje niesamowicie, dlatego polecam je Wam na uroczysty obiad lub kolację dla przyjaciół.Gulasz gotujemy na
ciemnym piwie, a do marynaty i doprawieniaużywamy
sosu sojowego.Wszystko po to, by nadać charakter i wyrazistość potrawie.Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej
marki,plecam sosy Kikkoman - naturalne, japońskie sosy bez konserwantów,wzmacniaczy smaków czy barwników.
Składniki:80 dag
filetu z indyka10 dag
wędzonego boczku50 dag
pieczarek4
czerwone cebule4
marchewki2 ząbki
czosnku500 ml
ciemnego piwa2 łyżki
sosu sojowego Kikkoman
sól,
pieprz, 2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1 łyżka
mąki pszennejmarynata:1 łyżka
sosu sojowego Kikkoman1 łyżka
oliwy1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprzponadto:płat
ciasta francuskiego100 g
serka topionego1 rozmącone
jajkoSposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyscić z błon, wysuszyć i pokroić większa kostkę. Z podanych składników przygotować marynatę i umieścić w niej
mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut.Na dużej, głębokiej patelni wysmażyć
boczek. Skwarki z
boczku wyjąć, a na wytopinym tłuszczu obsmażyć kawałki
indyka. Kiedy
mięso będzie ładnie zezłocone, dodać pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki
marchewkę i posiekaną w półtalarki
cebulę. Na koniec dodać pokrojone w ćwiartki
pieczarki, posiekany
czosnek i wlać
sos sojowy. Wszystko smażyć razem na średnim ogniu ok. 10 minut.Do gulaszu włożyć odłożone wcześniej skwarki z
boczku, wlać
piwo, dodać
rozmaryn,
sól i
pieprz. Przykryć i dusić razem przez godzinę. Z gulaszu odlać 3-4 łyżki sosu i rozprowadzić w nim
mąkę. Mieszankę wlać do gulaszu, delikatnie zamieszać. Sos powinien nieco się zagęścić. W razie potrzeby gotowy gulasz doprawić do smaku
solą lub
pieprzem.Do dużego naczynia żaroodpornego wlać gulasz.
Serek topiony pokroić w kosteczkę i rozłożyć na wierzchu zapiekanki.
Ciasto francuskie rozwałkować na wielkość naczynia żaroodpornego tak, by wystawało 1 cm poza jego brzeg. Ciasto ponacinać nożem w kilku miejscach, a brzegi dokładnie docisnąć do naczynia. Wierzch posmarować rozmąconym
jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 C przez 15-20 minut, do ładnego zezłocenia
ciasta francuskiego.Smacznego :)