ßßß Cookit - przepis na Gulasz z indyka pod ciastem francuskim

Gulasz z indyka pod ciastem francuskim

nazwa

Wykonanie

Delikatne, kruche kęski mięsa w sosie piwnym, a nad nim chrupiące ciasto francuskie.
To danie wygląda i smakuje niesamowicie, dlatego polecam je Wam na uroczysty obiad lub kolację dla przyjaciół.
Gulasz gotujemy na ciemnym piwie, a do marynaty i doprawienia
używamy sosu sojowego.
Wszystko po to, by nadać charakter i wyrazistość potrawie.
Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej marki,
plecam sosy Kikkoman - naturalne, japońskie sosy bez konserwantów,
wzmacniaczy smaków czy barwników.
Składniki:
80 dag filetu z indyka
10 dag wędzonego boczku
50 dag pieczarek
4 czerwone cebule
4 marchewki
2 ząbki czosnku
500 ml ciemnego piwa
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka mąki pszennej
marynata:
1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
ponadto:
płat ciasta francuskiego
100 g serka topionego
1 rozmącone jajko
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyscić z błon, wysuszyć i pokroić większa kostkę. Z podanych składników przygotować marynatę i umieścić w niej mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Na dużej, głębokiej patelni wysmażyć boczek. Skwarki z boczku wyjąć, a na wytopinym tłuszczu obsmażyć kawałki indyka. Kiedy mięso będzie ładnie zezłocone, dodać pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki marchewkę i posiekaną w półtalarki cebulę. Na koniec dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, posiekany czosnek i wlać sos sojowy. Wszystko smażyć razem na średnim ogniu ok. 10 minut.
Do gulaszu włożyć odłożone wcześniej skwarki z boczku, wlać piwo, dodać rozmaryn, sól i pieprz. Przykryć i dusić razem przez godzinę. Z gulaszu odlać 3-4 łyżki sosu i rozprowadzić w nim mąkę. Mieszankę wlać do gulaszu, delikatnie zamieszać. Sos powinien nieco się zagęścić. W razie potrzeby gotowy gulasz doprawić do smaku solą lub pieprzem.
Do dużego naczynia żaroodpornego wlać gulasz. Serek topiony pokroić w kosteczkę i rozłożyć na wierzchu zapiekanki. Ciasto francuskie rozwałkować na wielkość naczynia żaroodpornego tak, by wystawało 1 cm poza jego brzeg. Ciasto ponacinać nożem w kilku miejscach, a brzegi dokładnie docisnąć do naczynia. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 C przez 15-20 minut, do ładnego zezłocenia ciasta francuskiego.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2016/03/Gulasz-z-indyka-pod-ciastem-francuskim.html