Wykonanie
Posiłek, który
mogę przygotować w półgodziny dla mnie brzmi świetnie a jeśli przy tym dobrze smakuje i nie wymaga karkołomnej obróbki to już rewelacja. Ta
sałatka z pewnością należy do takich propozycji. Może stanowić samodzielne danie na lunch lub jako dodatek do
mięsa lub
ryby.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:4
ziemniaki,200 g
pieczarek150 g
wędzonego boczku ( najlepiej wcienkich plastrach )4 garści
rukoli½ łyżeczki suszonego
rozmarynu i 1 gałązka świeżego do dekoracji1 łyżka
soku z cytrynypieprzsól1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergineSposób wykonania:
ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy, obieramy i kroimy w grube plasterki lub kostkę,
pieczarki obieramy z wierzchniej skórki, dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, kroimy i skrapiamy połową
soku z cytryny,
boczek kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na suchej patelni aż będzie chrupiący,suszony
rozmaryn łączymy z
oliwą i pozostałym
sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie
pieprzem i
solą, na talerzu lub talerzach układamy
rukolę,
ziemniaki,
pieczarki i
boczek, wszystko skrapiamy dressingiem na bazie
oliwy, oprószamy świeżo mielonym
pieprzem i
solą. Dekorujemy gałązką świeżego
rozmarynu. dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku można do sałatki dodać ½
czerwonej cebuli posiekanej w piórka.