Wykonanie
Wspaniałe i nietuzinkowe ciasto
migdałowe. Bez
mąki. Podstawę ciasta stanowią składniki słynnych makaroników:
jajka (tutaj w całości) i
migdały. Dodatek
malin cudownie ożywia smak. Ciasto jest duże, puszyste, aromatyczne dzięki dodatkowi skórek
cytrusowych i
cynamonu. Obok tego przepisu nie da się przejść obojętnie, koniecznie do wykonania!Krysiu, dziękuję za podesłanie przepisu :-).Składniki:8
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie200 g drobnego
cukru do wypiekówziarenka z 1
laski wanilii lub 8 g
cukru wanilinowegoskórka otarta z 1
cytryny i 1
pomarańczy (wyszorowanej i wyparzonej)pół łyżeczki
cynamonu300 g zmielonych
migdałów300 g
malin, lekko rozmrożonych
cukier puder - do oprószeniaWszystkie składniki, poza
malinami, powinny być w temperaturze pokojowej.Formę tortownicę o średnicy 25 cm (lub kwadratową 24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.W misie miksera umieścić
żółtka,
cukier,
wanilię. Zmiksować/utrzeć do powstania bardzo jasnej i puszystej masy
żółtkowej (kogel -
mogel). Dodać otarte skórki,
cynamon i zmiksować. Dodać
migdały i dobrze wymieszać do połączenia.W osobnej misie ubić
białka, do sztywności. Dodawać w
trzech turach do masy migdałowej, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Dodać
maliny, część pozostawiając na wierzch ciasta, wymieszać szpatułką.Gotową mieszankę przelać do tortownicy, na wierzchu poukładać pozostałe
maliny.Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - lecker.de .