ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z ricottą

Ciasto migdałowe z ricottą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
120 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
nasionka z 1 laski wanilii
skórka otarta z 1 dużej cytryny
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
240 g zmielonych migdałów
300 g ricotty
60 g migdałów w płatkach, do dekoracji
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować; nie za długo, tylko do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do reszty ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku.
Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn Donny Hay (Jun/Jul 2013).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-migdalowe-z-ricotta