ßßß Cookit - przepis na Makaroniki migdałowe

Makaroniki migdałowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 120g mielonych migdałów
- 200g cukru pudru
- 3 białka
- 1 łyżka cukru
*na krem
- 125g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 80g cukru pudru
- 60g mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Cukier puder i migdały przesiewamy do miski. Białka ubijamy na najwyższych obrotach przez 30 sekund, dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy mikserem przez 10 min. (piana powinna być sztywna). Po tym czasie dodajemy cukier puder wymieszany z migdałami, delikatnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Masę przekładamy do worka cukierniczego z szeroką końcówką, na formę do makaroników wyciskamy ciasto, odstawiamy na 20 min.
2. Po tym czasie formę wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 150 stopni, następnie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy ok. 25 min, aż będą chrupiące z wierzchu, a w środku pozostaną wilgotne. Gdy makaroniki wystygną, delikatnie ściągamy z formy.
3. Masło ubijamy z ziarnami z laski wanilii, dodajemy cukier puder, ponownie ubijamy. Dodajmy mielone migdały, dokładnie mieszamy. Wystudzone makaroniki smarujemy kremem i składamy po dwa.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/09/makaroniki-migdaowe.html