Wykonanie
Składniki:- 120g mielonych
migdałów- 200g
cukru pudru- 3
białka- 1 łyżka
cukru*na krem- 125g miękkiego
masła- 1
laska wanilii- 80g
cukru pudru- 60g mielonych
migdałówSposób przygotowania:1.
Cukier puder i
migdały przesiewamy do miski.
Białka ubijamy na najwyższych obrotach przez 30 sekund, dodajemy 1 łyżkę
cukru i ubijamy mikserem przez 10 min. (piana powinna być sztywna). Po tym czasie dodajemy
cukier puder wymieszany z
migdałami, delikatnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Masę przekładamy do worka cukierniczego z szeroką końcówką, na formę do makaroników wyciskamy ciasto, odstawiamy na 20 min.2. Po tym czasie formę wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 150 stopni, następnie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy ok. 25 min, aż będą chrupiące z wierzchu, a w środku pozostaną wilgotne. Gdy
makaroniki wystygną, delikatnie ściągamy z formy.3.
Masło ubijamy z ziarnami z
laski wanilii, dodajemy
cukier puder, ponownie ubijamy. Dodajmy mielone
migdały, dokładnie mieszamy. Wystudzone
makaroniki smarujemy kremem i składamy po dwa.