Wykonanie
Zdrowe i oryginalne w swym smaku. Początkowo byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego ciasta.Jednak co przyzwyczajenie do tradycyjnych ciast, to przyzwyczajenie... ale moja chęć odkrywania była chyba silniejsza.Ostatecznie ciasto bardzo mi zasmakowało, a córeczka nie mogła wręcz się powstrzymać od ugryzienia kolejnego kawałeczka:))
SKŁADNIKI:175 g
cukru3 jaka100 g
masła200 g zmielonych
migdałówok 1 kg
ziemniakówcukier puderZiemniaki ugotować w nieosolonej wodzie i ostudzić.
Żółtka oddzielić od
białek. Do miski wsypać
cukier, dodać
żółtka i zmiksować dodając kawałki
masła.
Ziemniaki zmielić i dodać do masy wraz z
migdałami.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty i wymieszać. Blachę wysmarować
masłem i wlać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1,5 h aż patyczek będzie całkowicie suchy. Pozostawić do wystygnięcia. Posypać
cukrem pudrem.