Wykonanie
Przepis na ten sernik znalazłam kiedyś na Kwestii Smaku. Zrobiłam, posmakowałam i od razu spisałam ten przepis do mojego kajeciku kuchennego:) Ciasto pięknie pachnie
migdałami i
wanilią i smakuje wyśmienicie! Jest proste w przygotowaniu, składniki są dostępne w Lidlu czy innym sklepie spożywczym. Dla mnie jeden z lepszych serników, jakie
jadłam.Co potrzebujemy:50g roztopionego
masła200g rozkruszonych
ciasteczek digestive (jak ich nie dostaję, to kupuję złotokłose/ owsiane czy inne tego typu)1
laska wanilii (wyłuskane ziarenka)100g zmielonych
migdałów125g drobnego
cukru (ja stosuję brązowy)2 garstki
migdałów płatków2 łyżki
mąki ziemniaczanej250g
mascarpone500g
ricotty3 duże
jajkastarta skórka z 1
cytrynycukier puder do posypania1.
Ciasteczka układamy na spodzie tortownicy i zalewamy
masłem. Mieszamy łyżką, by się razem połączyły i rozkładamy równomiernie na spodzie. Wkładamy do lodówki na 15 minut.2. W misce miksujemy
jajka z
cukrem. Następnie dodajemy
serki i
wanilię i ponownie miksujemy. Dodajemy
mąkę,
skórkę z cytryny,
migdały mielone i miksujemy wszystko na jednolitą masę.3. Wylewamy ciasto na spód z
ciasteczek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie. Pieczemy 45 minut (na złoty kolor).4. Studzimy pozostawiając w otwartym piekarniku. Gdy ostygnie wyciągamy na zewnątrz i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem....a w mieszkaniu rozchodzi się piękny zapach domowego ciasta...