Wykonanie
Uwielbiam
mascarpone i
ricottę więc kiedy zobaczyłam ten przepis na Kwest Smaku wiedziałam, że będzie to udany wypiek. Pyszny sernik z użyciem tych
serów wzbogacony o
migdały smakował wszystkim - sernik jest kremowy z mocno wyczuwalną
wanilią. Jego plusem jest szybkość wykonania - polecam również go dobrze schłodzić przed podaniem. (Cały czas sernik
szafranowy jest moim nr 1!!! - i on będzie moim sernikiem wielkanocnym:) ).Zapraszam
Składniki:200 g gotowych
ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych50 g
masła, rozpuszczonego1
laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek500 g
serka ricotta125 g drobnego
cukru (najlepiej brązowego)250 g
serka mascarpone100 g zmielonych
migdałów2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 duże
jajkaskórka starta z 1
cytrynygarść
płatków migdałowychcukier puder do posypania
Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Rozkruszone
ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym
masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.Przełożyć ziarenka
wanilii do większej miski, dodać
ricottę,
cukier,
mascarpone,
migdały,
mąkę,
jaja i
skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.Wylać na przygotowany spód, posypać
płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.Posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Smacznego:)