ßßß Cookit - przepis na Włoski sernik z ricottą

Włoski sernik z ricottą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam mascarpone i ricottę więc kiedy zobaczyłam ten przepis na Kwest Smaku wiedziałam, że będzie to udany wypiek. Pyszny sernik z użyciem tych serów wzbogacony o migdały smakował wszystkim - sernik jest kremowy z mocno wyczuwalną wanilią. Jego plusem jest szybkość wykonania - polecam również go dobrze schłodzić przed podaniem. (Cały czas sernik szafranowy jest moim nr 1!!! - i on będzie moim sernikiem wielkanocnym:) ).
Zapraszam
Składniki:
200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych
50 g masła, rozpuszczonego
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
500 g serka ricotta
125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
250 g serka mascarpone
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
skórka starta z 1 cytryny
garść płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2012/03/woski-sernik-z-ricotta.html