ßßß
Składniki:200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych50 g masła, rozpuszczonego1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek500 g serka ricotta125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)250 g serka mascarpone100 g zmielonych migdałów2 łyżki mąki ziemniaczanej3 duże jajkaskórka starta z 1 cytrynygarść płatków migdałowychcukier puder do posypania
Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Smacznego:)