ßßß
Przepis znalazłam u Kingi, która dzielnie walczy teraz w I edycji MasterChef w Polsce, oraz na blogu, do którego zawsze powracam- Kwestia Smaku .Proporcje masła, mąki i sera zmieniłam. Sera miałam mniej, masła musiałam dodać więcej, aby ciasto było jednolite no i mąka. Jej też musiałam dodać dwie łyżki więcej ponieważ ciasto było moim zdaniem ciut rzadkie.Składniki na blaszkę 20x30 (mniejszej nie mam, więc ciasto był o niskie):200g ciasteczek amaretti80g rozpuszczonego w rądelku masła100g posiekanych migdałówłyżka ekstraktu waniliowego250g sera ricotta250g sera mascarpone80g drobnego cukru3 jajka- osobno białka i żółtka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejpłatki migdałowe do posypania wierzchu sernikaCiasteczka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem i posiekanymi migdałami. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odkładamy do lodówki do czasu przygotowania ciasta.Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z serami, ekstraktem waniliowym i mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec białka łączymy z masą serową i wylewamy na przygotowany z ciastek spód. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i wkładamy na 45min./ 180 stopni do piekarnika. Po wystudzeniu wkładamy na min. 2 godz. do lodówki.