Wykonanie
Jakiś czas temu był domowy
makaron,wykorzystałam go do rosołu ..ale znów mi się zachciało ..no i zrobiłam..kiedyś gdzieś czytałam, że do
makaronu na 100 g
mąki używamy 1
jajko..ale ja tym razem dałam 1
jajko i 1
żółtko, troszkę
oliwy i
wody..no i tym razem zrobiłam krótkie
nitki..200 g
mąki tortowej Młynomag1
jajko1
żółtkoszczypta
soli1-2 łyżki
wody1 łyżka
oliwyMąkę wysypa ć na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane
jajka i szczyptę
soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko
mąką lub wlać odrobinę
wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać
mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w
sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość
makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do
makaronu.