Wykonanie
Domowy
makaron. Wcale nie jest trudny. Wymaga tylko trochę cierpliwości przy rozwałkowywaniu.Dodatkowo można zrobić go z takiej
mąki jakiej się chce, dodać tyle
jajek ile uważa się za stosowne, rozwałkować ciasto tak cienko jak się lubi, nadać taki kształt na jaki ma się ochotę.
Pole do popisu jest duże, a ciasto plastyczne.Chciałam się poczuć jak prawdziwa Włoszka, robiąca pastę z prawdziwego zdarzenia. Wybrałam tagliatelle wg przepisu babci na domowy
makaron. Moja modyfikacja:
mąka orkiszowa. I znacznie krótszy czas gotowania.Składniki:(na 3 osoby)300 g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej1 ekologiczne, wiejskie
jajko1
żółtkoszczypta
solichlust
oliwywodaPrzygotowanie:
1.Wysypać
mąką na stolnicę, dodać
jajko,
sól i
oliwe. Dolać
wodę. Wyrabiać aby otrzymać twarde, elastyczne ciasto.2. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut3. Podzielić na 2 części, rozwałkować na bardzo cienkie płaty.4. Aby zrobić tagliatelle przeciąć płaty na pół,ułożyć jeden na drugim,
zwinąć w długi rulon,
kroić na paski grubości ok 1 cm
Cały czas można podsypywać
mąką, aby ciasto się nie lepiło.Czas gotowania:Wszyscy mówią o 3-4 minutach. Włożyłam na tyle pierwszą porcje i zamiast pasty al dente miałam kluski. Kolejne porcje gotowałam ok 1-2 minuty i były świetne.Fare pasta con le mane? Mi piace <3