ßßß

Składniki :250 g mąki,1 średnie jajko,4 średnie żółtka,1 łyżka oliwy z oliwek,szczypta soli.Wykonanie :Na czystym blacie usypujemy z mąki kopczyk, pośrodku robimy wgłębienie. Wlewamy tam jajko, żółtka, łyżkę zimnej wody, oliwę oraz sól.
Wszystkie składniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Kiedy ciasto tworzy prawie jednolitą masę, ugniatamy je nasadą dłoni, formujemy kulę, owijamy folią spozywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.Dzielimy ciasto na pół; jedną część zawijamy, drugą przepuszczamy przez maszynkę do makaronu, zaczynając od najszerszego ustawienia wałków. Przepuszczamy je kilkakorotnie, za każdym razem zmniejszając szczelinę między wałkami, aż dojdziemy do około 1.5 mm. Jeszcze raz je przepuszczamy, żeby się nie kurczyło podczas cięcia.
Odpowiednio nastawiając maszynkę, kroimy ciasto na linguine, spaghetti lub tagliatelle.
Kłębki makaronu kładziemy na pergaminie posypanym odrobiną mąki, żeby miały dostęp powietrza i się nie sklejały.
Do dużego garnka wleamy wodę, lekko solimy, dodajemy parę kropel oliwy. Świeżo zrobiony makaron gotujemy 1,5 – 2 minut, aż będzie al dente.