Wykonanie
Pęczak to jedna z moich ulubionych
kasz , lubię ją i do
mięs z sosami i jako dodatek do różnych warzyw . Ostatnio lubię jeść na zielono, więc do
kaszy trafił
szpinak a także nieco
młodych chwastów z ogródka – pokrzywy, czosnaczek i gwiazdnica , pełne wiosennych witamin i mikroelementów. By danie było bardziej konkretne, dorzuciłam ugotowaną
ciecierzycę.
Szpinak i
młode chwasty w towarzystwie
ciecierzycy fajnie pasowały do grubego pęczaku.30 dkg
kaszy pęczak, kawałek
masłaszklanka ugotowanej
ciecierzycy10 -15 dkg liści
szpinakugarść
młodej pokrzywy i gwiazdnicy, nieco czosnaczkumała
cebulaolej do smażenia
sól,
pieprz czarny i
ziołowy, świeży
tymianekKaszę zalałam
wodą o objętości t
razy większej, posoliłam, dodałam kawałek
masła i gotowałam do miękkości około pół godziny.Pokrzywę ( listki i górne pędy) , gwiazdnicę i czosnaczek umyłam w kilku wodach, odcedziłam, posiekałam.Na
oleju podsmażyłam posiekaną
cebulę .
Potem dodałam posiekany
szpinak i
zieleninę, posypałam
pieprzami i smażyłam, aż zmiękły. Posoliłam, dodałam świeże listki
tymianku i
ciecierzycę, wymieszałam wszystko z pęczakiem.Wyszło bardzo ciekawe danie, zielone i pachnące świeżymi
ziołami. Polecam na wiosnęSmacznego !