Wykonanie
Kuchnia bezglutenowa ostatnio jest bardzo popularna. Nie tylko osoby z nietolerancja na gluten stosują tę dietę. Od jakiegoś czasu stała się ona po prostu modna. Nieprzyswajalność glutenu nie jest wyrokiem. Można przyrządzać bardzo ciekawe dania, nawet świąteczne, a pokarmów z których trzeba zrezygnować naprawdę nie jest tak dużo. Świąteczne potrawy nie są wyjątkiem. U mnie w domu do barszczu były podawane krokiety. Jak krokiety, to trzeba przygotować naleśniki.
Mąkę pszenną z powodzeniem można zastąpić
mąką z
ciecierzycy.Naleśniki mają bogatszy smak. Taki odrobinę
fasolowy. Do przygotowania bezglutenowych naleśników potrzeba:250 g
mąki z
ciecierzyce2 jaka
sólwodęmleko3 łyżki
olejJak w przypadku wersji standardowej należy wszystko wymieszać tak, żeby nie było grudek, a ciasto było odpowiednio rzadkie. Za gęste nie chce rozlewać się ładnie po patelni. Naleśniki z
ciecierzycy smażymy jak każde inne. Są nieco sztywniejsze dlatego dodaję więcej
oleju do ciasta, co sprawia że jest bardziej elastyczne.
Farsz do bezglutenowych naleśników zrobiłam słodki. Smak standardowych
pieczarek jakoś gryzł mi się z fasolowymi naleśnikami. Do jego przygotowania potrzebowałam:800 g
pieczarek1 średnią
cebulę1 dużą garść
żurawiny1 łyżka
miodumasłoodrobinę
olejukieliszek rieslingu
sólświeżo zmielony
czarny pieprzNa patelnie wyłożyłam
masło i dodałam odrobinę
oleju.
Masło nie pali się jeśli ma
olej do towarzystwa. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam drobno posiekaną
cebulkę. Kiedy się zeszkliła dodałam obrane i pokrojone w kostkę
pieczarki. Posypałam je
solą żeby puściły
wodę. Jak zmiękły dolałam
wino, wsypałam garść posiekanej
żurawiny i łyżkę
miodu. Dusiłam przez jakiś czas, aż większość
wody odparowała. Posypałam
pieprzem i farsz był gotowy.