Wykonanie
Ten przepis miałam zapisany na blogu już od ponad 2 lat. Nie pamiętam nawet skąd wzięłam przepis. Niestety a to nie było dobrego
tofu, a to nie było
kapusty, a to ja o przepisie zapominałam. Ostatnio jednak zobaczyłam w sklepie ekologiczne
tofu i postanowiłam wreszcie to danie przygotować, bo w końcu
czerwonej kapusty teraz nie brakuje. Mój syn był przekonany, że zajada
mięso chociaż szybko wyprowadziłam go z błędu. Dokładał sobie 3 porcje, gdyż stwierdził, że nie
naje się jedną. Ja tam się najadłam. Do powtórzenia na pewno.
Składniki (na 2 - 3 porcje)2 łyżki
oleju sezamowego70 g poszatkowanej
czerwonej kapusty80 g posiekanej
cebuli150 g twardego
tofu, pokrojonego w kostkę2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
octu jabłkowego110 g
marchwi startej na grubej tarce110 g
cukinii startej na grubej tarce60 g
kiełków fasoli mung (zapomniałam)1 łyżka
sezamugarść posiekanej
natki pietruszki (
kolendry)Wykonanie:W woku rozgrzać
olej sezamowy. Wrzucić
kapustę i dusić 10 minut.
Potem dokładać kolejne warstwy:
cebulę,
tofu, sos,
ocet,
marchew,
cukinię,
kiełki i
sezam. Na koniec posypać
kolendrą /
natką.Ja dodałam jeszcze ugotowany
ryż, który dodałam zaraz po
cukinii.