ßßß Cookit - przepis na Smażone warzywa z tofu

Smażone warzywa z tofu

nazwa

Wykonanie

Ten przepis miałam zapisany na blogu już od ponad 2 lat. Nie pamiętam nawet skąd wzięłam przepis. Niestety a to nie było dobrego tofu, a to nie było kapusty, a to ja o przepisie zapominałam. Ostatnio jednak zobaczyłam w sklepie ekologiczne tofu i postanowiłam wreszcie to danie przygotować, bo w końcu czerwonej kapusty teraz nie brakuje. Mój syn był przekonany, że zajada mięso chociaż szybko wyprowadziłam go z błędu. Dokładał sobie 3 porcje, gdyż stwierdził, że nie naje się jedną. Ja tam się najadłam. Do powtórzenia na pewno.
Składniki (na 2 - 3 porcje)
2 łyżki oleju sezamowego
70 g poszatkowanej czerwonej kapusty
80 g posiekanej cebuli
150 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
110 g marchwi startej na grubej tarce
110 g cukinii startej na grubej tarce
60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam)
1 łyżka sezamu
garść posiekanej natki pietruszki (kolendry)
Wykonanie:
W woku rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić kapustę i dusić 10 minut. Potem dokładać kolejne warstwy: cebulę, tofu, sos, ocet, marchew, cukinię, kiełki i sezam. Na koniec posypać kolendrą / natką.
Ja dodałam jeszcze ugotowany ryż, który dodałam zaraz po cukinii.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/02/Smazone-warzywa-z-tofu.html