Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
makaron ryżowy 200 gramów
marchewka 1 sztuk
kiełki fasoli 0,5 szklanek
papryka czerwona 1 sztuk
krewetki 250 gramów
sezam 1 łyżek stołowych
kolendra 2 łyżek stołowych
sos sojowy 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek deserowychsok z
limonek 2 sztukWykonanie:Sos: jasny
sos sojowy wymieszać z
sokiem z 2
limonek,
cukrem pudrem i
olejem.Wrzątkiem zalać
makaron, przykryć i pozostawić na 10 minut. Odcedzić i przelać zimną
wodą, osączyć i przełożyć do miski. Oczyszczone
marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną
paprykę pokroić w cienkie paski.
Kiełki zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić i przelać zimną
wodą, osączyć. Z zimnym
makaronem wymieszać rozdrobnione warzywa, ugotowane i obrane
krewetki oraz
kiełki fasoli i uprażone na suchej patelni ziarno
sezamu. Sosem polać
sałatkę i posolić, przykryć i wstawić do lodówki na 60 minut. Na 15 minut przed podaniem dodać posiekane listki
kolendry i wymieszać.Uwagi:
Krewetki można zastąpić paluszkami krabowymi, a
owoce morza - pokrojonym
pieczonym mięsem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Owoce morzaSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: