Wykonanie
Zainteresował mnie konkurs na przyślij przepis - trzeba było ugotować potrawę do
trzech głównych składników dodając maksymalnie jeden (też główny),a
ziół i przypraw można było używać do woli. Postanowiłam wziąć w nim udział i cos wymyślić. Wybór składników z dwóch dostępnych zestawów był łatwy - wzięłam
makaron,
pomidory i
mięso wieprzowe. Długo zastanawiałam się co oryginalnego wymyślić. W końcu padło na polędwiczkę i
makaron ryżowy, którego nigdy wcześniej nie używałam. Głowiłam się co wymyślić i na dwie godziny przed przygotowaniem wzięłam
marchewkę jako dodatkowy składnik. I to było to!
Makaron okropnie mi smakował, lubemu też (chociaż nie wiem czy też okropnie ;P). Ten przepis na pewno jeszcze wykorzystam, bo robi się szybciutko, a jest pyszne :D
Składniki:500 g
polędwiczki wieprzowej250 g
pomidorków koktajlowych250 g
makaronu ryżowego2 średnie
marchewki3 ząbki
czosnkuolej sezamowysos sojowyłyżka
sezamuPolędwiczkę oczyścić i pokroić w paski.
Czosnek posiekać drobniutko i dodać do
polędwiczki. Dodać także dwie łyżki
sosu sojowego i półtorej łyżki
oleju sezamowego. Odstawić na godzinę do zamarynowania. Pod koniec czasu marynowania pokroić
marchewkę w słupki.
Pomidorki przekroić na połówki. Rozgrzać w woku trochę
oleju. Wrzucić
marchewki i smażyć do zrumienienia ich. Odłożyć je na bok.
Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Rozgrzać w woku trochę
oleju. Krótko smażyć
polędwiczki - 2-3 minuty. Dorzucić
sezam,
makaron i
marchewki. Doprawić
sosem sojowym. Chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać
pomidorki, po chwili zdjąć z ognia. Podawać od razu.