Wykonanie
Połączenie ulubionych warzyw z kawałkiem delikatnego, ciepłego
mięsa to dla mnie wymarzone danie na kolację. Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się z
Wami pomysłem na "orientalną"
sałatkę z
sezamowym kurczakiem.W
sałatce wiele się dzieje - zarówno kolorystycznie, jak i
smakowo. Jest w niej
czerwona papryka, żółte
mango, jasnozielone
awokado, świeży
ogórek, zdrowe
kiełki fasoli Mung,
cieciorki i
soczewicy, a także fenkuł,
kolendra i oczywiście
kurczak.
Sałatka ma słodko-kwaśny, bardzo orzeźwiający smak, głównie za sprawą dressingu, będącego połączeniem
limonki,
sosu sojowego i odrobiny
oleju sezamowego. Pełna smaków, kolorów i wartościowych składników... A zatem zachęcam!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (porcja dla 2 głodnych lub 4 mniej głodnych osób)
filet z kurczaka1
awokadopół
mangopół
czerwonej papryki1 świeży
ogórekkiełki fasoli Mung,
soczewicy i
cieciorki (można kupić połączenie
kiełków, można wybrać ulubione)1/4 fenkułu (
kopru włoskiego)
kolendraziarna
sezamulimonka,
sos sojowy i
olej sezamowy na dressingPrzygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić na paseczki. Zamarynować przez chwilę w 2-3 łyżkach
sosu sojowego. Smażyć/dusić dość krótko (ja nie używam tłuszczu, ale można dodać na patelnię
oliwę z oliwek). Pod koniec posypać ziarnami
sezamu i wymieszać.Warzywa pokroić na paseczki.Przygotować dressing:
sok z limonki połączyć z łyżką
sosu sojowego i kilkoma kroplami
oleju sezamowego.
Olej ten jest bardzo wyrazisty w smaku i zapachu, więc trzeba uważać, aby nie przesadzić z jego ilością.Warzywa wymieszać z dressingiem i rozłożyć na talerze. Na warzywach ułożyć
kurczaka i całość udekorować
kolendrą.Smacznego!