ßßß Cookit - przepis na Łosoś w papilotach z makaronem ryżowym

Łosoś w papilotach z makaronem ryżowym

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
6
admin
Łosoś w papilotach z makaronem ryżowym
Delikatny filet z łososia marynowany mieszanką trzech podstawowych dodatków w kuchni chińskiej: sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego . Podawany z makaronem ryżowym i kolendrą . Wszystko smakuje wyśmienicie! W daniu ważną rolę gra sos sojowy, dlatego warto zaopatrzyć się w produkt dobrej jakości.
Składniki
2 porcje
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
4 cienkie plasterki limonki
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
2 filety łososia bez skóry po 200 g każdy
4 łyżki posiekanej kolendry
Oraz
makaron ryżowy
sos sojowy
świeża kolendra
gruby papier do pieczenia
Przygotowanie
W miseczce wymieszać ocet ryżowy z sosem sojowym i olejem sezamowym. Ugotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.
Z papieru do pieczenia wyciąć 2 prostokąty. Na każdym ułożyć plasterki limonki i czosnku, przykryć filetem z łososia i polać sosem. Zawinąć papier dookoła ryby tworząc paczuszkę lub zwinąć papiloty w kształt cukierka.
Paczuszki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez około 5 - 10 minut w zależności od grubości filetów. Paczuszki ułożyć na talerzach.
Łososia posypać posiekaną kolendrą i podawać z makaronem ryżowym wymieszanym z sosem sojowym.
Propozycja podania
warzywa z wody np. brokuły lub surówka z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi lub zwykłej rzodkiewki
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_w_papilotach/przepis.html