ßßß
            
        
(ok. 10 sztuk)- 10 arkuszy papieru ryżowego- ok. 80 g suchego makaronu ryżowego- 2-3 małe marchewki- 1 ogórek- 1 żółta papryka- 1/2 awokado- garść świeżych liści kolendry- garść świeżych liści mięty- olej sezamowyPaprykę wcześniej piekę, zdejmuję z niej skórę i pozostawiam do ostygnięcia. Tuż przed robieniem spring rollsów przygotowuję warzywa. Marchewkę, ogórek i awokado obieram. Wraz z papryką kroję wszystko w cieniutkie paseczki.Makaron ryżowy przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle gotuje się go bardzo krótko ok. 3 min. Po ugotowaniu odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.Każdy płat papieru ryżowego moczę kilka sekund w letniej wodzie. Nie warto moczyć kilku papierów na raz, ponieważ zwykle kończy się to ich posklejaniem. Namoczony płat układam na papierze do pieczenia. Najpierw kładę liście kolendry, następnie makaron, który lekko skrapiam olejem sezamowym. Na makaron kładę warzywa z kilkoma listkami mięty. Najpierw składam prawy dłuższy bok, potem górny i dolny, a następnie ciasno zwijam ku lewemu boku. Podobnie postępuję w pozostałymi spring rollsami. Serwuję ze słodko-kwaśnym sosem orientalnym* .Pycha!* Słodko-kwaśny sos orientalny- 2 łyżki octu ryżowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki brązowego cukru- 4 łyżki wody- bardzo drobno posiekany ząbek czosnku- duża szczypta pieprzu cayenneWszystkie składniki dokładnie mieszam.