ßßß Cookit - przepis na Wegańskie warzywne sushi z orientalnym sosem śliwkowym

Wegańskie warzywne sushi z orientalnym sosem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Na taką pogodę idealne są dania raw, więc co powiecie na warzywne sushi? Oczywiście, zwolennicy prawdziwego sushi powiedzą, że to istna herezja. Ja się tym nie przejmuję, bo smak warzywnego sushi warty jest grzechu. Oj warty... ;p
Przepis nie jest mój, pochodzi z ostatniego Kukbuka i jest autorstwa Marty Murawskiej. Ja jednak go lekko zmodyfikowałam m.in. wzbogacając moje sushi o nutę świeżości w postaci mięty i kolendry. Zioła idealnie się komponuję z orientalnym sosem śliwkowym. Mam nadzieję, że i moja wersja wam zasmakuje. :)
( ok. 20-25 wielkości hosomaków)
- 5 listków glonów nori
- 3 młode marchewki pokrojone w wąskie słupki
- 1/2 awokado
- garść świeżych listków kolendry
- garść świeżych listków mięty
- 1 starty burak lub gotowe ekologiczne utarte buraczki
- 2 garście kiełków lucerny
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 papryka czerwona
- orientalny sos śliwkowy*
Na macie do robienia sushi rozkładam 1 płat glonów. Na całym płacie rozsmarowuję 1 łyżeczkę orientalnego sosu śliwkowego.
Na jednym z brzegów układam kolejno: buraczki, marchew, kawałki awokado, paprykę, listki kolendry i mięty oraz kiełki lucerny.
Zawijam sushi i mocno ściskam palcami, by całość się skleiła.
Tnę rulon sushi ostrym nożem na 2-3 centymetrowe kawałki.
Całość podaję w towarzystwie marynowanego imbiru i pozostałości sosu śliwkowego.
Smacznego!
*Orientalny sos śliwkowy
- 1 szklanka suszonych śliwek (bez pestek, najlepiej kalifornijskich), namoczonych przez 2 h i odsączonych z wody
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 obranego i bardzo drobno pokrojonego ząbka czosnku
- 2 łyżki sosu tamari ( możecie użyć zwykłego sosu sojowego)
Umieszczam wszystkie składniki w mikserze i blenduję na gładką masę.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewam odrobinę wody.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/weganskie-warzywne-sushi-z-orientalnym.html