ßßß
( ok. 20-25 wielkości hosomaków)- 5 listków glonów nori- 3 młode marchewki pokrojone w wąskie słupki- 1/2 awokado- garść świeżych listków kolendry- garść świeżych listków mięty- 1 starty burak lub gotowe ekologiczne utarte buraczki- 2 garście kiełków lucerny- 1/2 papryki pomarańczowej- 1/2 papryki żółtej- 1 papryka czerwona- orientalny sos śliwkowy*Na macie do robienia sushi rozkładam 1 płat glonów. Na całym płacie rozsmarowuję 1 łyżeczkę orientalnego sosu śliwkowego.Na jednym z brzegów układam kolejno: buraczki, marchew, kawałki awokado, paprykę, listki kolendry i mięty oraz kiełki lucerny.Zawijam sushi i mocno ściskam palcami, by całość się skleiła.Tnę rulon sushi ostrym nożem na 2-3 centymetrowe kawałki.Całość podaję w towarzystwie marynowanego imbiru i pozostałości sosu śliwkowego.Smacznego!*Orientalny sos śliwkowy- 1 szklanka suszonych śliwek (bez pestek, najlepiej kalifornijskich), namoczonych przez 2 h i odsączonych z wody- 1 łyżeczka suszonego imbiru- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne- 1/3 obranego i bardzo drobno pokrojonego ząbka czosnku- 2 łyżki sosu tamari ( możecie użyć zwykłego sosu sojowego)Umieszczam wszystkie składniki w mikserze i blenduję na gładką masę.Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewam odrobinę wody.