Wykonanie
Scroll down for EnglishU mnie dziś nutka azjatycka. Dziś poddam Wam prosty przepis na proste gnocchi di riso cinesi, czyli chińskie kopytka z
mąki ryżowej. Nie wiem jak w Polsce, czy można je zjeść w restauracji chińskiej, we Włoszech tak.Od kiedy je spróbowałam pierwszym razem, stały się one moim ulubionym daniem, którym często zamawiam jak jestem w restauracji chińskiej.Uwielbiam te kluski
ryżowe, są lekkie i mają zwartą konsystencję, prawie gumy, to jest ich główną cechą . Nie wszystkim mogą smakować, taka ich zaleta.Parę lat temu,właściciel chińskiej restauracji wyjaśnił mi, że te gnocchi, choć proste, są dla narodu chińskiego świątecznym daniem, tradycyjnie spożywanym z okazji ich Nowego Roku.Próbowałam powtórzyć danie w domu, zawsze wyszło bardzo dobrze, prawie jak oryginał, a może nawet lepiej, bo bez wzmacniaczy smaku i glutaminianu
sodu ( który jest szkodliwy dla zdrowia i jest często stosowany w chińskich restauracjach ).Zapraszam :-)
Składniki dla 4 osób:240 g
mąki ryżowej120 g
mąki pszennej240 ml
wody4 ł y ż ki
oleju ryżowego1 ł y ż ka
oleju sezamowego2 małe
cukinie3 małe
marchewki1
cebula100 ml
sosu sojowegosól i
pieprz do smaku1 cm świeżego
imbir do smaku
kolendra do smakuPrzygotowanie:Mieszamy zwykłą
mąkę z
mąką ryżową.
Dodajemy
wodę.
Dokładnie zagniatamy.
Rolujemy ciasto dłońmi, tworząc cylindryczny wałek o średnicy około 4 cm. Spłaszczamy lekko nasz walek i kroimy w poprzek na 0 , 3 cm plastry.
Wrzucamy gnocchi na osoloną
wodę. Gotujemy 10 -15 minut. Jeśli nasze warzywa nie są gotowe odcedzamy gnocchi do miski z zimną
wodą, bo inaczej nam się posklejają.W międzyczasie szykujemy nasze warzywa.
Cebulę obieramy i kroimy w duże paski.
Marchewki obieramy i kroimy w poprzek.
Cukinię kroimy w duże paski. Ustawimy duży rondel na dużym ogniu, wlewamy
olej ryżowy i
sezamowy. Gdy
olej zacznie dymić, wrzucamy do woka najpierw
marchew i
cebulę i od razu zaczynamy mieszać drewnianą łyżką. Smażymy kilkadziesiąt sekund, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy
cukini ę .
Teraz musimy doprawić wszystko. Dodajemy starty
imbir, doprawiamy
sola i
pieprzem. Dodajemy gnocchi, doprawiamy
kolendrą i dolewamy
sos sojowy, mieszamy.
Podajemy natychmiast!Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionGonocchi Chinese of rice
flourIngredients for 4 people:240 g of rice
flour120 g of wheat
flour240 ml water4 tablespoons of rice oil1 tablespoon
sesame oil2 small courgettes3 small carrots1 onion100 ml of soy saucesalt and pepper to taste1 cm of fresh ginger to tastecoriander to tastePreparation:Mix
flour. Add the water. Thoroughly knead. Rolled over the
cake with his hands, forming a cylindrical billet having a diameter of about 4 cm. Flatten slightly our shaft and cut crosswise into 0.3 cm slices. Put the gnocchi in the salted water. Cook 10 to 15 minutes.In the meantime, we're preparing vegetables. Onion peel and cut into large strips. Carrots peel and cut across. Zucchini, cut into large strips. We set a large saucepan over high heat,
pour the rice and
sesame oil. When the oil begins to smoke, toss the wok first carrots and onions and immediately begin to mix with a wooden spoon. Fry tens of seconds, stirring constantly. At the end, add the zucchini.Add the grated ginger, season with salt and pepper. Add the gnocchi, season and add the coriander and soy sauce, stir.
Serve immediately!