Wykonanie
Chciałam zrobić to ciasto od bardzo dawna. Od dawna wiedziałam też, że skorzystam z przepisu Julii Taylor, który pokazywała u siebie Ewelina . Ostatnio pomyślałam, że 10 urodziny mojej córki, to doskonały pretekst do zrobienia właśnie takiego
tortu. Córka początkowo nie była zachwycona, ponieważ chciała tort z nutellą, ale efekt końcowy ją przekonał. Ciasto jest dość pracochłonne (szczególnie pieczenie 4 placków, jeżeli ma się tylko jedną tortownicę), ale jest dość łatwe. Używałam tortownicy o średnicy 23 cm i zabrakło mi odrobinę masy. Musiałam więc dorobić jeszcze ze 150 g
serka, ok 50 g
masła i 2 łyżek
cukru. Tort jest bardzo wysoki, dość słodki (ale nie za bardzo), ale bardzo smaczny.
Ciasto czerwoneSkładniki:125 g
masła w temp. pokojowej250 g
cukru pudru (lub drobnego)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajka1 łyżka
kakao niesłodzonego1 , 5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 szklanka
jogurtu greckiego1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
sodyWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę 20 - 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem, aż będzie puszyste. Dodać
wanilię i po jednym
jajku cały czas ucierając. Dodać
kakao i czerwony barwnik. Wymieszać na wolnych obrotach. W drugiej misce wymieszać
mąkę, proszek i
sól. Tak przygotowaną
mąkę dodawać w 3 porcjach na przemian z
jogurtem do utartej masy
maślano-jajecznej. Mieszać na niskich obrotach. Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodać
ocet i
sodę i ponownie wymieszać. Połowę ciasta wylać do przygotowanej formy (jeżeli mamy 2 takie same formy, to rozlać po połowie do każdej). Placki piec przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Można też upiec ciasto w całości. Wtedy pieczemy przez około 50 minut (ciasto będzie miało dużą górkę). Ostudzić i wyjąć z formy.Ciasto
czekoladoweSkładniki:125 g
masła w temp. pokojowej125 g
cukru (pudru lub drobnego)150 g
gorzkiej czekolady125 g
żółtka (5 - 6 sztuk)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii180 g
białka (5 - 6 sztuk)90 g
cukru pudruszczypta
soli125 g
mąki pszennejWykonanie:Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali i przestudzić.
Masło utrzeć z
cukrem (125 g) na puszystą masę. Powoli dodawać przestudzoną
czekoladę cały czas mieszając. Następnie dodawać
żółtka i
wanilię. W drugiej misce ubić na sztywno
białka z
solą i 90 g
cukru. W
trzech porcjach dodawać do masy czekoladowej ubite
białka delikatnie, ale dokładnie mieszając (robiłam to szpatułką, a nie robotem). Na koniec dodać
mąkę i znowu dokładnie ale delikatnie wymieszać (szpatułką). Przelać połowę ciasta do tortownicy i piec przez 20 - 22 minuty, aż ciasto delikatnie popęka i będzie suche. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy, umyć ją, ponownie wyłożyć papierem i przelać pozostałą część ciasta. Upiec tak jak pierwszą.
Syrop kawowy (do nasączenia
czekoladowego ciasta)Składniki:80 ml
espresso70 ml
wody70 g
cukruWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy.Masa serowaSkładniki:200 g
masła w temperaturze pokojowej700 g
serka naturalnego kanapkowego (użyłam Twój Smak Piątnicy)300 g
cukru pudru (można zredukować do 200 - 250 g)250 g
mascarponeWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
serek i ponownie utrzeć tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki. Dodać
mascarpone i znowu wymieszać. Aksamitną masę wstawić na 30 minut do lodówki.Składanie
tortuNożem, albo specjalną żyłką do
tortów ściąć wierzchołki czerwonego ciasta. Przełożyć je do kielicha blendera i zmiksować na "piasek".Na paterze położyć czerwony blat. (Pod nim, a z czterech stron można położyć paski papieru do pieczenia, aby nie ubrudzić patery podczas dekorowania. Po skończeniu dekorowania papier trzeba delikatnie wysunąć). Blat nasączyć (ja nasączałam
herbatą malinową). Na blacie rozsmarować część masy serowej, na ok. 1 cm wysokości). Położyć blat
czekoladowy i nasączyć go połową
syropu kawowego. Ponownie rozsmarować część masy. Znowu czerwony blat, nasączyć, masa serowa a na wierzch czarny blat, nasączyć
syropem kawowym. Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostałą masę
serową. Czerwonym "piaskiem" udekorować tort. Schłodzić przed podaniem.