Wykonanie
Muszę przyznać, że
orzechowe muffiny, które prezentowałam Wam w sobotę przeszły moje najśmielsze oczekiwania- świetnie smakują, spokojnie można je przenosić (w pudełku bądź w woreczku), nie są słodkie, a do tego te
orzechy.... niebo w gębie!!!A dziś zmierzę się z muffinami truflowymi- to coś dla osób lubiących "słodkie słodkości", chociaż postanowiłam zmniejszyć ilość
cukru w cieście to i tak
truflowe nadzienie robi swoje. Przepis, który mnie zainspirował znalazłam TUTAJ
Składniki ciasto:- 10 dag
masła- 10 dag
cukru pudru- 1
jajko- 2 łyżki
kakaa- 25 dag
mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 150 ml
wody przegotowanej- 2 łyżeczki
syropu o smaku
waniliiSkładniki masa truflowa:- 1 tabliczka
czekolady truflowej (90 g)- 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady (50 g)- 80 ml
śmietany kremówki 30%- 1 łyżka
masła- 2 łyżki
kakaaWykonanie:Zaczynamy od masy truflowej. Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy
masło oraz połamaną
czekoladę i
kakao. Czekamy aż wszystkie składniki się połączą, co jakiś czas mieszamy zawartość rondelka. Gotową całość odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.Z zastygniętej masy formujemy kulki, które posypujemy
kakaem i wkładamy do zamrażalnika na 2 godz.Masę na muffinki zaczynamy od utarcia za pomocą miksera
masła z
cukrem pudrem. Do masy
maślanej dodajemy
jajko oraz
syrop o smaku
wanilii.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz kakaomieszamy razem w misce. Nastawiamy mikser na małe obroty i po łyżce dodajemy składniki suche do masy. Na koniec strumieniem wlewamy
wodę, jeśli jest potrzebne możemy wlać więcej. Masa powinna być gęsta (nakładamy ją łyżką do papilotek) lecz nie sucha.Foremki na muffinki wyłożone papilotkami układamy na blaszce. Do każdej foremki nakładamy po 1,5 łyżki masy a następnie wciskamy w środek
truflową kulkę. Muffinki pieczemy przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st .