ßßß Cookit - przepis na Babeczki z Czarnego Lasu

Babeczki z Czarnego Lasu

nazwa

Wykonanie

Marzyły mi się babeczki na wzór słynnego tortu. Mocno czekoladowe i mocno wiśniowe. Są pyszne, mięciutkie i... tylko trochę wiśniowe ;-). Czekolada gorzka zdecydowanie zdominowała smak babeczek. Jeśli się za nie zabierzecie, musicie pamiętać, że na wierzchu ma być duuużo bitej śmietany i duuużo wiśni, co doda babeczkom wyrazistości. Polecam!
Składniki na 12 babeczek:
1/4 szklanki wiśni z kompotu, syropu lub świeżych
1/4 szklanki kompotu z wiśni lub syropu
80 g masła
50 g gorzkiej czekolady
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
35 ml kirschu (cherry brandy)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 jajko
mniej niż pół szklanki wiśni (mogą być z kompotu, świeże, lub rozmrożone - powinny być odsączone z nadmiaru wody) - w całości lub połówkach do ciasta
Ponadto:
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
wiórki czekoladowe do dekoracji
wiśnie do dekoracji
Wiśnie (1/4 szklanki) dokładnie osuszyć, wydrylować. Zmiksować blenderem z kompotem lub syropem.
Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, cukier, kirsch, podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać z przestudzoną masą, dodać lekko roztrzepane jajko. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu dodać wiśnie (mniej niż pół szklanki), wymieszać.
Ciasto rozłożyć do papilotek, do każdej nakładając masę do połowy wysokości papilotki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier umieścić w misie miksera i ubić. Udekorować babeczki: bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi, wiśniami.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-czarnego-lasu