Wykonanie
Marzyły mi się babeczki na wzór słynnego
tortu. Mocno
czekoladowe i mocno
wiśniowe. Są pyszne, mięciutkie i... tylko trochę
wiśniowe ;-).
Czekolada gorzka zdecydowanie zdominowała smak babeczek. Jeśli się za nie zabierzecie, musicie pamiętać, że na wierzchu ma być duuużo
bitej śmietany i duuużo
wiśni, co
doda babeczkom wyrazistości. Polecam!Składniki na 12 babeczek:1/4 szklanki
wiśni z kompotu,
syropu lub świeżych1/4 szklanki kompotu z
wiśni lub
syropu80 g
masła50 g
gorzkiej czekoladypół szklanki drobnego
cukru do wypieków35 ml kirschu (
cherry brandy)1 szklanka
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
kakao1
jajkomniej niż pół szklanki
wiśni (mogą być z kompotu, świeże, lub rozmrożone - powinny być odsączone z nadmiaru
wody) - w całości lub połówkach do ciastaPonadto:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudruwiórki
czekoladowe do dekoracji
wiśnie do dekoracji
Wiśnie (1/4 szklanki) dokładnie osuszyć, wydrylować. Zmiksować blenderem z kompotem lub
syropem.Do garnuszka włożyć
masło,
czekoladę,
cukier, kirsch, podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić.Do miski przesiać
mąkę,
kakao, proszek i
sodę. Wymieszać z przestudzoną masą, dodać lekko roztrzepane
jajko. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu dodać
wiśnie (mniej niż pół szklanki), wymieszać.Ciasto rozłożyć do papilotek, do każdej nakładając masę do połowy wysokości papilotki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.Schłodzoną
śmietanę kremówkę i
cukier umieścić w misie miksera i ubić. Udekorować babeczki:
bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi,
wiśniami.Smacznego :-).