Wykonanie
Tak nam wczoraj zasmakowało połączenie
wiśni i
czekolady w musie
czekoladowym, że z samego rana zabrałam się za przygotowywanie Intensywnie
czekoladowych muffin, które tak bardzo nam przypadły do gustu, z dodatkiem pysznych
wiśni. Efekt zdecydowanie spełnił moje oczekiwania. Muffiny wyszły mięciutkie, z kawałkami
czekolady i wilgotne od
wiśni. Pycha! :)Składniki na 12 sztuk:225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej50 g
kakao160 g
cukru2
jajka300 ml
maślanki100 g rozpuszczonego
masła120 g posiekanej
czekolady (u mnie gorzka i
mleczna pół na pół)garść wydrylowanych
wiśni (świeżych, z
syropu, bądź mrożonych - z
syropu najpierw odsączamy, mrożone najpierw rozmrażamy)Dodatkowo na polewę:50 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudru12
wiśniWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 200 st. Blachę do muffin wykładamy papilotkami.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kakao i
cukier.W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre:
jajka,
masło (wystudzone),
maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia, na sam koniec wsypując posiekaną
czekoladę lekko mieszamy.
Papilotki wypełniamy do około 1/2 wysokości
ciastem, kładziemy po 1
wiśni, dolewamy jeszcze trochę ciasta - do 3/4 wysokości i kładziemy dodatkowo po jednej wisience.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st przez około 20 minut. (Można także po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st., wtedy pieczemy 5 minut dłużej, ale dzięki temu zabiegowi muffinki są bardziej wilgotne.Po upieczeniu zostawiamy muffiny jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy na metalowej kratce.W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kawałeczki
czekoladę razem ze
śmietanką cały czas mieszając. Gdy
czekolada się rozpuści, ściągamy rondelek z ognia, dodajemy
cukier puder i mieszamy do połączenia.Tak gotową masą
czekoladową polewamy nasze muffiny i na każdej kładziemy po 1 wisience.Smacznego! ;)