Wykonanie
Truskawek coraz mniej, więc nie było na co czekać tylko połączyć je z ulubionym smakiem
czekolady. :) Do tego garść
jagód i otrzymałam pyszne wilgotne muffiny z sezonowym akcentem.Ciasto przygotowałam tak jak w Muffinach
czekoladowych z
wiśniami .Gorąco polecam.Składniki na 12 sztuk:225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej50 g
kakao160 g
cukru2
jajka300 ml
maślanki100 g rozpuszczonego
masła120 g posiekanej
czekolady (u mnie gorzka i
mleczna pół na pół)szklanka
owoców sezonowych - u mnie
truskawki (pokrojone na ćwiartki) oraz
jagody1 łyżka
brązowego cukruDodatkowo:50 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudrukilka
owoców do ozdobienia muffinek
Wykonanie:Piekarnik nastawiamy na 200 st. Blachę do muffin wykładamy papilotkami.
Owoce mieszamy delikatnie z łyżką
brązowego cukru.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kakao i
cukier.W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre:
jajka,
masło (wystudzone),
maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia, na sam koniec wsypując posiekaną
czekoladę lekko mieszamy.
Papilotki wypełniamy do około 1/2 wysokości
ciastem, kładziemy po łyżeczce
owoców, dolewamy jeszcze trochę ciasta - do 3/4 wysokości i kładziemy dodatkowo po pół łyżeczki
owoców.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st przez około 20 minut. Można także po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st., wtedy pieczemy 5 minut dłużej, ale dzięki temu zabiegowi muffinki są bardziej wilgotne.Po upieczeniu zostawiamy muffiny jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy na metalowej kratce.W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kawałeczki
czekoladę razem ze
śmietanką cały czas mieszając. Gdy
czekolada się rozpuści, ściągamy rondelek z ognia, dodajemy
cukier puder i mieszamy do połączenia.Tak gotową masą
czekoladową polewamy nasze muffiny i ozdabiamy
owocami.Smacznego! ;)