Wykonanie
Rozgrzewające i sycące danie :)Lista zakupów:400 g
mięsa mielonego wieprzowego1 mała posiekana
cebula1
jajko1 czerstwa
bułkasól,
pieprzopcjonalnie:
ser żółty do posypaniasos:500 g
pomidorów z puszki450 ml
bulionu2 duże ząbki
czosnku4 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
cukier4 łyżki kwaśnej
śmietany + 1 duża łyżka
mąkiBułkę namoczyć w
mleku lub wodzie. Gdy zmięknie bardzo dobrze odcisnąć. Do salaterki włożyć
mięso, wbić
jajko, dodać odciśniętą
bułkę. Masę dokładnie wyrobić ręką. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Odrywać po kawałku masy
mięsnej i formować kulki (wielkości piłeczki do
ping ponga).Przygotować sos.
Bulion podgrzać. Dodać
pomidory z puszki, zmiksować. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem. Wycisnąć 2 ząbki
czosnku. Pogotować ok. 5 min. całość.Do sosu włożyć delikatnie kulki
mięsne. Przykryć garnek i gotować 15 min. Wyjąc jedna kulkę na próbę, przepołowić i sprawdzić, czy
mięso nie jest jeszcze surowe.Gdy kulki są gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową na półmisek.
Śmietanę wlać do kubka, dodać
mąkę i kilka łyżek
sosu pomidorowego. Dokładnie wymieszać i wlać do garnka, cały czas energicznie mieszając. Gotować razem jeszcze 1 -2 min. Posypać
natką. Włożyć kulki
mięsne.Podałam z
makaronem. Można posypać
żółtym serem.
Smacznego :)