Wykonanie
Dużo czasu zajęło mi znalezienie przepisu na spaghetti alla carbonara, który by mi najbardziej odpowiadał. Wiadomo - w internecie aż roi się od różnorakich propozycji, trudno się zdecydować, a jak nie będzie smakować tak wyśmienicie jak to sobie wyobrażałam? No, ale udało się.
Składniki:25 dag
makaronu spaghetti1 mała
cebulka10 dag
wędzonego boczku1/4 szklanki
śmietany (u mnie 18%)2
jajka1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki drobno startego
żółtego seraewentualnie ząbek
czosnkusól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Boczek kroimy w kostkę,solimy i rumienimy na patelni. Zdejmujemy
boczek i pozostawiamy tłuszcz, na którym następnie przyrumieniamy drobno posiekaną
cebulę. Ponownie dodajemy
boczek i chwilkę smażymy.2.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.3. Podgrzewamy
śmietanę. Wlewamy do miski, dodajemy
jajka, zmiażdżony
czosnek, 1 łyżkę tartego
żółtego sera i
pieprz. Energicznie mieszamy. Dodajemy gorący
makaron i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ciepły
boczek z
cebulą, wszystko łączymy.4. Spaghetti przekładamy na talerze, dekorujemy resztą tartego
żółtego sera oraz siekaną
natką pietruszki.
SMACZNEGO :)