To bardzo pożywne i pyszne danie na ekspresowy obiad. W wersji z zielonym akcentem w postaci posiekanej natki pietruszki carbonara smakuje wybornie. Jedyną zasadą, której należy się trzymać podczas przygotowywania tego spaghetti to pilnowanie, aby sos pozostał płynny i nie ściął się tworząc mało estetyczną jajecznicę.Składniki:400 g makaronu spaghetti150 g wędzonego boczku4 jajka2 łyżki śmietany 18 % (lub jogurtu greckiego)1/2 pęczka natki pietruszki2-3 ząbki czosnkubiały pieprz (do smaku)sól lub domowa vegeta (do smaku)1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżki startego żółtego seraMakron gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jajka, śmietanę, posiekaną natkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i ser żółty roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Do boczku dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Zalewamy sosem jajecznym i energicznie mieszamy, podgrzewając przez kilka sekund, pilnując aby jajka się nie ścięły. Gotowe spaghetti posypujemy serem i natką pietruszki. Smacznego!