ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara z natką pietruszki

Spaghetti carbonara z natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

To bardzo pożywne i pyszne danie na ekspresowy obiad. W wersji z zielonym akcentem w postaci posiekanej natki pietruszki carbonara smakuje wybornie. Jedyną zasadą, której należy się trzymać podczas przygotowywania tego spaghetti to pilnowanie, aby sos pozostał płynny i nie ściął się tworząc mało estetyczną jajecznicę.
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 % (lub jogurtu greckiego)
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
biały pieprz (do smaku)
sól lub domowa vegeta (do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki startego żółtego sera
Makron gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jajka, śmietanę, posiekaną natkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i ser żółty roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Do boczku dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Zalewamy sosem jajecznym i energicznie mieszamy, podgrzewając przez kilka sekund, pilnując aby jajka się nie ścięły. Gotowe spaghetti posypujemy serem i natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/spaghetti-carbonara-z-natka-pietruszki.html