Wykonanie
Trochę inne spaghetti :)Składniki: (2 porcje)* 150 g
makaronu do spaghetti (można zastąpić innym),* 150 g
tuńczyka z puszki ( ja użyłam w wodzie),* 100 g
pomidorów,* 1
cebula,* 2-3 ząbki
czosnku,* 2 łyżki
oliwy,* 1 łyżka
natki pietruszki,* 1 łyżka kwaśnej
śmietany,* garstka
sera żółtego (opcjonalnie),*
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg zaleceń z opakowania, odcedzić i przelać zimną
wodą.Na dużej patelni rozgrzać
oliwę (jeżeli używasz
tuńczyka w oleju dodaj
olej z puszki zamiast 1 łyżki
oliwy), dodać posiekaną w drobną kostkę
cebulę i
czosnek pokrojony w cienkie plasterki, podsmażyć.Do
cebuli i
czosnku dodać
tuńczyka i dusić około 10 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie dorzucić
pomidory (mogą być z puszki) i
natkę pietruszki, gotować przez około 5 minut.Na koniec dołożyć
śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku.Wierzch posypać
serem żółtym - nie jest to konieczne.Podawać zaraz po przygotowaniu.
Przepis dołączam do akcji
Pomidorowe inspiracje oraz Kuchnia bardzo Włoska 2012