Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)Ciasto:4
żółtka3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mlekakilka kropli esencji migdałowej1/2 szklanki
mąki1/4 łyżeczki
soli2
białkamasło i
mąka do formy
Wiśnie :20
wiśni z ogonkiem1
białkodrobny
cukierMasa śmietankowa:1/2 szklanki zimnej
śmietany tortowej (36-proc.)1 łyżka
czystej wódki owocowej (najlepiej kirszu)1 łyżeczka
cukruCiasteczka migdałowe z
wiśniami - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj
masłem formę, wyłóż dno pergaminem. Natłuść pergamin, oprósz go
mąką. Utrzyj
żółtka z 1/2 szklanki
cukru,
mlekiem i
olejkiem, wymieszaj z
mąką i
solą, połącz z pianą z
białek i reszty
cukru.
Ciastem napełnij formę, wyrównaj wierzch, piecz na środkowym poziomie piekarnika 14-16 minut. Wyjmij i ostudź w formie. Przygotuj
wiśnie: lekko ubij
białko, kolejno zanurzaj w nim
wiśnie, trzymając je za ogonek. Wkładaj
owoce do
cukru, dokładnie obtaczaj i strząsaj nadmiar
cukru. Potrzymaj chwilę, aby
białko wyschło. Przygotuj masę: ubij
śmietanę z
wódką i
cukrem. Z ostudzonego ciasta wytnij 20 kółek okrągłą foremką do
ciastek. Na każdym umieść porcję kremu, a na wierzchu
cukrową wiśnię. Babka z
rumemPomysł na
ciasteczka z
ciasta francuskiegoZupa wiśniowaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu