Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)200 g niesolonego
masła4
żółtka200 g
cukru200 g
mąki4
białka10 wydrylowanych
moreliPlacek
morelowy z doliny Wachau - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy
masło i starannie mieszamy je z
żółtkami oraz
cukrem, lekko ubijając na puszystą masę. Dodajemy
mąkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny
soli i delikatnie łączymy z masą. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną
masłem lub wyścieloną pergaminem. Na wierzchu układamy połówki
moreli i pieczemy przez 35-40 min. Podajemy z
lodami cytrynowymi i sosem
porzeczkowym.Trele-
morelez
chlebem ciabatta. Placek
morelowy z Doliny Wachau (dla 8-10 osób) 200 g niesolonego
masła 4
żółtka 200 g
cukru 200 g
mąki 4
białka 10 wydrylowanych
moreli Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy
masło i starannie mieszamy je z
żółtkami oraz
cukremPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu