Witam w pierwszym dniu grudnia i od razu zapraszam na przepis miesiąca, którego tematem są świąteczne słodycze bez pieczenia. Jestem fanką domowych słodyczy . Moja pasja do ich robienia rozwinęła się podczas wspólnych adwentowych spotkań rodziców i dzieci w przedszkolu, a że ja mam trójkę możecie sobie wyobrazić, że takich wspólnych słodkich chwil było wiele.Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na pomarańczową galaretkę w kokosie. Galaretka w cukrze to jedne z moich ulubionych polskichsłodyczy, ale jak się domyślacie domowa galaretka smakuje o wiele lepiej. Obtoczyłam galaretkę w kokosie, bo sama galaretka już jest wystarczająco słodka. Poza tym pomarańcza i kokos to świetna para.Czekam więc na Wasze przepisy na świąteczne słodycze bez pieczenia, a poniżej mój pierwszy przepisPomarańczowa galaretka w kokosieSkładniki: na foremkę kwadratową o boku 18 cm½ l soku ze świeżych pomarańczy400 ml cukru2 łyżki glukozy w syropie1 łyżka soku z cytryny20 g żelatyny w proszku4 łyżki kokosowych wiórków do obtoczeniaNamocz żelatynę w 50 ml wody. Pozostałe składniki umieść w rondelku i zagotuj, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na powolnym ogniu, aż płyn osiągnie 120ºC i będzie lekko ciągnący. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Wyłóż foremkę aluminiową folią i wlej galaretkę. Pozostaw do zastygnięcia w pokojowej temperaturze do następnego dnia.Na drugi dzień pokrój galaretkę w kostkę i obtocz w kokosowych wiórkach. Przechowuj w lodówce.Polecane przepisyDomowe czekoladowe marshmallowsPuddingryżowy z szafranem i migdałamiFudge z szafranem i pistacjamiRozpoczynamy zdrowo i dietetycznieTrufleczekoladowe z żurawiną i chili