Wykonanie
Mogło by się wydawać - banał. Wystarczy otworzyć torebkę i ...Ja jednak wolę inaczej. Wolę zrobić ją sama, ponieważ dzięki temu sama decyduję o jej składzie. Nie tylko uzyskuję intensywniejszy, naturalny smak, lecz
mogę także "podziękować" sztucznym barwnikom i aromatom "identycznym z naturalnym".Co więcej, zrobienie własnej
galaretki oferuje większą różnorodność smaków, niewystępujących w galaretkach z torebek. Możemy dzięki temu
mieć galaretkę gruszkową, grapefruitową,
jabłkową,
bananową czy nawet -
marchewkową - i to równie szybko i łatwo.Z okazji świętowanej w ten weekend Cytrusowej Chwilki -
galaretka pomarańczowa.
(na 2 porcje)0.5 litra
soku owocowego ( w tym przypadku
pomarańczowy)5 łyżeczek
żelatyny ( lub odpowiednia ilość agaru)
cukier ( zależy, jakiego soku użyjemy - niektóre samki wymagają dosłodzenia)Sok zagotowujemy, po czym od razu wyłączamy. W gorącym soku rozpuszczamy dokładnie mieszając 5 łyżeczek
żelatyny.Sok przelewamy do pucharków bądź miseczek i odstawiamy do zastygnięcia.