ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe przekładane masą z daktyli

Ciasto czekoladowe przekładane masą z daktyli

nazwa

Wykonanie

To czekoladowe ciasto przekładane daktylową masą, to mój pierwszy akcent w rozpoczynającym się dzisiaj Czekoladowym Weekendzie . Nie za słodkie, bo przełożone lekko kwaskowatą masą z daktyli, która jednocześnie dodaje temu ciastu wilgotności. Dla wielbicieli nieco mniej słodkich słodkości będzie doskonałe.
115 g czekolady deserowej, połamanej
1 łyżka grenadyny( można zastąpić maple syrup lub golden syrup)
1 łyżka złotego syropu
115 g masła
55 g drobnego cukru
2 duże jajka
85 g mąki ze spulchniaczem
2 łyżki mielonego ryżu(dałam kaszy mannej)
1 łyżka cukru pudru, do dekoracji
Masa daktylowa:
115 g suszonych daktyli, pokrojonych
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka cukru demarara
25 g migdałów, pokrojonych
2 łyżki dżemu z moreli
Natłuszczamy dwie okrągłe foremki o średnicy 18 cm(natłuściłam jedną, o średnicy 20 cm i ciasto przekroiłam na pół)
Czekoladę, grenadynę, i złoty syrop rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku i ostudzona czekoladową miksturę. Przesiewamy mąkę i mieszamy z mielonym ryżem. Ostrożnie mieszamy z czekoladowo-jajeczną mieszanką. Masę rozdzielamy pomiędzy dwie foremki(lub wlewamy do jednej)Pieczemy w temperaturze 180 st C 20-25 minut. Wykładamy na kratkę i studzimy.
Wszystkie składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu ok 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Smarujemy jedną część ciasta masą i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Chocolate" wydawnictwa Parragon.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/02/ciasto-czekoladowe-przekadane-masa-z.html