Wykonanie
Przepyszne i bardzo orzeźwiające ciacho, idealne na trwające upały :) Kruchy spód + rozpływające się w ustach nadzienie + chrupiący wierzch = niebo w gębie i pełnia szczęścia. Nie przesadzam :)
Składniki:
Ciasto:pół szklanki
cukru pudru *225 g miękkiego
masła2 szklanki
mąkiNadzienie:4
jajka2 szklanki
cukrupół szklanki
mąkipół łyżeczki
proszku do pieczenia40 ml świeżo wyciśniętego
soku z cytryny40 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 czubata łyżka skórki otartej z (wcześniej sparzonej)
cytryny i
pomarańczy* składniki odmierzamy szklanką o poj. 250 mlDo dekoracji:3 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. Przygotować blachę do pieczenia o wymiarach 23x39 cm, nasmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.2. Ciasto: Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę, następnie (dalej ucierając) stopniowo dodawać
mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, wylepić nim spód blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15-20 min. na złoty kolor.3. Nadzienie: W misce ubić
jajka, z
cukrem,
sokiem i skórką z
cytrusów. Następnie dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.4. Przygotowane nadzienie wylać na gorące ciasto, wstawić blachę z powrotem do piekarnika na ok. 20-25 min.5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed krojeniem posypać
cukrem pudrem.Warto przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce .Źródło/ Inspiracja: foodiecrush.com