ßßß Cookit - przepis na Krajanka cytrynowo-pomarańczowa

Krajanka cytrynowo-pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Przepyszne i bardzo orzeźwiające ciacho, idealne na trwające upały :) Kruchy spód + rozpływające się w ustach nadzienie + chrupiący wierzch = niebo w gębie i pełnia szczęścia. Nie przesadzam :)
Składniki:
Ciasto:
pół szklanki cukru pudru *
225 g miękkiego masła
2 szklanki mąki
Nadzienie:
4 jajka
2 szklanki cukru
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 czubata łyżka skórki otartej z (wcześniej sparzonej) cytryny i pomarańczy
* składniki odmierzamy szklanką o poj. 250 ml
Do dekoracji:
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. Przygotować blachę do pieczenia o wymiarach 23x39 cm, nasmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie (dalej ucierając) stopniowo dodawać mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, wylepić nim spód blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15-20 min. na złoty kolor.
3. Nadzienie: W misce ubić jajka, z cukrem, sokiem i skórką z cytrusów. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
4. Przygotowane nadzienie wylać na gorące ciasto, wstawić blachę z powrotem do piekarnika na ok. 20-25 min.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed krojeniem posypać cukrem pudrem.
Warto przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce .
Źródło/ Inspiracja: foodiecrush.com
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/05/kostka-cytrynowo-pomaranczowa.html