Wykonanie
W tym
poście znajdziecie przepisy, które wygrały w tegorocznej edycji konkursu urodzinowego :)…Przy tej okazji chciałabym podziękować wszystkim uczestnikom i sponsorom za bycie jego częścią! :)Ale przejdźmy do konkretów – oto zwycięskie prace:…Zestaw nagród #1 wygrywa:„Z głową w chmurach”Składniki:2 niebieskie
galaretki200ml
śmietanki 30%łyżka
cukru pudru1/2 śmietanFixuPrzygotowanie:Zagotuj 1l
wody,zestaw z gazu, wsyp
galaretki i mieszaj aż się rozpuszczą. Odstaw do stężenia (konsystencja powinna być już żelowa ale nie do końca ścięta). Ubij lekko
śmietankę, dodaj śmietanFixu oraz
cukier puder do smaku.
Galaretkę przelewaj do szklanek robiąc
śmietanowe kleksy. Odstaw do lodówki na 30min.…Zestaw nagród #2 wygrywa:„Sadzonka”Składniki:1 bardzo dojrzałe
awokado2 łyżki płynnego
miodu3 łyżki ciemnego
kakao2 łyżki
mleka sojowego3
ciasteczka Oreo
MiętaAwokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać
kakao,
miód i
mleko, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do kieliszków i schłodzić. Zeskrobać białą masę z Oreo i pokruszyć same
ciasteczka na drobne okruszki, którymi następnie udekorować mus. Na końcu wbijamy gałązkę
mięty w nasz deser i zadziwiamy całą rodzinę.…Zestaw nagród #3 wygrywa:„Stosunki francusko-amerykańskie czyli brioche z marshmallows”Składniki:brioche lub
chałkakilka pianek
jajkobułka tartałyżka
masłasyrop Hershey’s (równie dobrze można rozpuścić kostkę
czekolady)Ten deser
zrobi nawet dziecko. W kromce brioszki o grubości ok.2 cm musimy wykroić kieszonkę, w której upychamy pokrojone pianki. Dociskamy i panierujemy. Wrzucamy na patelnię łyżkę
masła, a chwilę później kładziemy naszą kromkę. Lekko dociskamy jakimś garnkiem. Po 2 minutach przerzucamy na drugą stronę. Chrupiącą kromkę kroimy na pół, żeby wypłynęły rozpuszczone pianki. Polewamy syropem/czekoladą.…Zestaw nagród #4 wygrywa:Przygotowałam
truskawki z
czekoladą,
chili,
solą i
serem żółtym. Na pierwszy rzut oka składniki mogą do siebie nie pasować ale gwarantuję, że odrobina
soli czy też
chili fajnie komponuje się z
czekoladą. Jeśli próbowała kiedyś Pani kanapek z
dżemem i
serem żółtym i jeśli smakowyały to zachęcam także d wypróbowania
sera z
truskawkami.Nie podaję ilości składników bo wszystko zależy od tego dla ilu osób robimy deser. Ale potrzebujemy:duże, soczyste
truskawkigorzką czekoladę (70-80%
kakao)szczypta
chili, szczypta
soli (może być też gruboziarnista)cieniutkie plasterki
sera żółtego (np. morski mierzwiony)
Truskawki należy umyć i częśc z nich zamaczać w roztopionej
czekoladzie. Połowę posypać
chili a połowę
solą. Resztę
truskawek zawinąć w cienkie paseczki
sera.…Zestaw nagród #5 wygrywa:„Owocowe
lody z
czekoladą i…
szpinakiem :D”2 małe dojrzałe
bananydojrzałe
mangodojrzałe
avocadopomarańcza140 g młodego
szpinaku baby2 łyżki kropelek
czekoladowychwafelki lub miseczki
waflowe do podania
Pomarańcze obieramy i filetujemy.Wraz z pokrojonymi
bananami,
mango i połową
avocado wkładamy do blendera.Miksujemy na gładką masę po czym dodajemy
szpinak i jeszcze raz miksujemy.Dodajemy kropelki
czekoladowe i delikatnie mieszamy.Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.Co godzinę możemy przemieszać masę widelcem.Smacznego :)




