ßßß Cookit - przepis na Mięta

Mięta

nazwa

Wykonanie

W tym poście znajdziecie przepisy, które wygrały w tegorocznej edycji konkursu urodzinowego :)

Przy tej okazji chciałabym podziękować wszystkim uczestnikom i sponsorom za bycie jego częścią! :)
Ale przejdźmy do konkretów – oto zwycięskie prace:

Zestaw nagród #1 wygrywa:
„Z głową w chmurach”
Składniki:
2 niebieskie galaretki
200ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
1/2 śmietanFixu
Przygotowanie:
Zagotuj 1l wody,zestaw z gazu, wsyp galaretki i mieszaj aż się rozpuszczą. Odstaw do stężenia (konsystencja powinna być już żelowa ale nie do końca ścięta). Ubij lekko śmietankę, dodaj śmietanFixu oraz cukier puder do smaku. Galaretkę przelewaj do szklanek robiąc śmietanowe kleksy. Odstaw do lodówki na 30min.

Zestaw nagród #2 wygrywa:
„Sadzonka”
Składniki:
1 bardzo dojrzałe awokado
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka sojowego
3 ciasteczka Oreo
Mięta
Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać kakao, miód i mleko, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do kieliszków i schłodzić. Zeskrobać białą masę z Oreo i pokruszyć same ciasteczka na drobne okruszki, którymi następnie udekorować mus. Na końcu wbijamy gałązkę mięty w nasz deser i zadziwiamy całą rodzinę.

Zestaw nagród #3 wygrywa:
„Stosunki francusko-amerykańskie czyli brioche z marshmallows”
Składniki:
brioche lub chałka
kilka pianek
jajko
bułka tarta
łyżka masła
syrop Hershey’s (równie dobrze można rozpuścić kostkę czekolady)
Ten deser zrobi nawet dziecko. W kromce brioszki o grubości ok.2 cm musimy wykroić kieszonkę, w której upychamy pokrojone pianki. Dociskamy i panierujemy. Wrzucamy na patelnię łyżkę masła, a chwilę później kładziemy naszą kromkę. Lekko dociskamy jakimś garnkiem. Po 2 minutach przerzucamy na drugą stronę. Chrupiącą kromkę kroimy na pół, żeby wypłynęły rozpuszczone pianki. Polewamy syropem/czekoladą.

Zestaw nagród #4 wygrywa:
Przygotowałam truskawki z czekoladą, chili, solą i serem żółtym. Na pierwszy rzut oka składniki mogą do siebie nie pasować ale gwarantuję, że odrobina soli czy też chili fajnie komponuje się z czekoladą. Jeśli próbowała kiedyś Pani kanapek z dżemem i serem żółtym i jeśli smakowyały to zachęcam także d wypróbowania sera z truskawkami.
Nie podaję ilości składników bo wszystko zależy od tego dla ilu osób robimy deser. Ale potrzebujemy:
duże, soczyste truskawki
gorzką czekoladę (70-80% kakao)
szczypta chili, szczypta soli (może być też gruboziarnista)
cieniutkie plasterki sera żółtego (np. morski mierzwiony)
Truskawki należy umyć i częśc z nich zamaczać w roztopionej czekoladzie. Połowę posypać chili a połowę solą. Resztę truskawek zawinąć w cienkie paseczki sera.

Zestaw nagród #5 wygrywa:
„Owocowe lody z czekoladą i…szpinakiem :D”
2 małe dojrzałe banany
dojrzałe mango
dojrzałe avocado
pomarańcza
140 g młodego szpinaku baby
2 łyżki kropelek czekoladowych
wafelki lub miseczki waflowe do podania
Pomarańcze obieramy i filetujemy.
Wraz z pokrojonymi bananami, mango i połową avocado wkładamy do blendera.
Miksujemy na gładką masę po czym dodajemy szpinak i jeszcze raz miksujemy.
Dodajemy kropelki czekoladowe i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Co godzinę możemy przemieszać masę widelcem.
Smacznego :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/06/03/zwyciezcy-konkursu-na-3-urodziny-sweet-world-of-s