Wykonanie
Składniki:3
jajka5 łyżek
cukru pudru3/4 tabliczki
czekolady gorzkiej (o wysokiej zawartości
czekolady)1/2 tabliczki
czekolady mlecznej3 łyżki
masłaszczypta
soli1
bananSposób wykonaniaDo rondelka wrzucam 3 łyżki
cukru pudru i 2 łyżki
wody. Podgrzewam do rozpuszczenia, dorzucam
masło i
czekoladę połamaną na kawałki. Uwaga, by nie przypalić
czekolady. Następnie ściągamy rondelek z ognia i odstawiam do ostygnięcia.Przystępuje do oddzielenia
białek od
żółtek.
Białka przekładam do wysokiej miski, dodaję szczyptę
soli i ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję 2 łyżki
cukru pudru. Następnie dodaję
żółtka i miksuje na najmniejszych obrotach jeszcze przez 30sekund do uzyskania jednolitej konsystencji. W blenderze miksuje
banana i mieszam łyżką z resztą masy. Do masy jajecznej wlewam stopniowo ciepłą (nie gorącą) masę
czekoladową i delikatnie mieszam drewnianą
łopatką.Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Zapiekam przez 30minut. Odstawiam do ostygnięcia i wkładam na całą noc do lodówki.