Wykonanie
Share the post "Pikantny
makaron z sosem z
masła orzechowego z polędwiczką wieprzową/Spicy peanut butter noodles with
pork"Dziś przedstawiam przepis na szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku danie w stylu tajskim.
Makaron w pikantnym sosie z
masłem orzechowym, delikatna polędwiczka wieprzowa i warzywa tworzą kompozycję doskonałą. Polecam je szczególnie dla osób zapracowanych, chcących odżywiać się zdrowo i smacznie:).Scroll down for recipe in EnglishPikantny
makaron z sosem z
masła orzechowego z polędwiczką(4-6 porcji)Składniki:400 g
makaronu lo mein lub innego w stylu azjatyckim2 łyżki
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę3 łyżki świeżego
imbiru, startego na tarce1 czerwona
papryczka chili, drobno posiekana400 g
polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki
czerwonej papryki1 szklanka
marchewki pokrojonej w zapałki1 szklanka
fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki1/4 szklanki
masła orzechowego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
octu ryżowego1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki posiekanej
dymkiDo podania:posiekane listki
kolendryuprażone na suchej patelni i posiekane
orzeszki ziemnePrzygotowanie:Ugotuj
makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę
oleju, włóż
czosnek,
imbir i
papryczkę chili, po czym smaż często mieszając przez 1-2 minuty, aż poczujesz intensywny aromat
czosnku i
imbiru.Dodaj polędwiczkę i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Przełóż zawartość patelni, najlepiej łyżką cedzakową, do małej miseczki.Do patelni wlej pozostałą łyżkę
oleju, włóż
paprykę,
marchew i
fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż chrupiące. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z
wieprzowiną.Następnie do patelni włóż ugotowany
makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj
masło orzechowe,
sos sojowy,
olej sezamowy,
sos rybny,
ocet ryżowy i
wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie
wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).Zdejmij patelnię z ognia i dodaj
wieprzowinę z warzywami wraz z posiekaną
dymką, po czym dokładnie wymieszaj tak by wszystko było równomiernie pokryte sosem. Wyłóż do miseczek i podawaj danie posypane
kolendrą i prażonymi
orzeszkami ziemnymi.Smacznego!

English vesrionSpicy peanut butter noodles with
pork(4-6 servings)Ingredients:400 g lo mein noodles2 tbsp canola oil2 cloves garlic, minced3 tbsp grated fresh ginger1 red hot
chili pepper, finely minced400 g
pork tenderloin, cut into
thin strips1 cup finely sliced red pepper1 cup finely julienned carrots1 cup green beans, cut into 2 cm pieces1/4 cup peanut butter2 tbsp soy sauce2 tbsp
sesame oil1 tbsp fish sauce1 tbsp rice
wine vinegar1/2 cup hot water1/2 cup chopped green onionsGarnish:chopped fresh cilantrochopped roasted peanutsPreparation:Cook noodles in a large pot of boiling salted water for 1 minute, or according to package directions.In a wok or large heavy-bottomed skillet, heat 1 tbsp oil over medium-high heat, add garlic, ginger and hot pepper, and stir fry for 1-2 minutes or until fragrant.Add
pork strips and continue stir frying for 4 minutes, until the
pork is browned on all sides. Use a slotted spoon to transfer to a small bowl.Add the remaining tbsp oil to the pan, then add red pepper, carrots and green beans, stir fry for 2-3 minutes, until vegetables are tender-crisp. Transfer to the same bowl as the
pork.Add cooked noodles to the pan, and saute for 1-2 minutes just to warm through. Stir in peanut butter, soy sauce,
sesame oil, fish sauce, rice
wine vinegar and water, and cook for another minute or two until the peanut butter
melts into a smooth sauce (add a tablespoon or two of water if the sauce is to thick).Remove from heat and stir in the reserved
pork and vegetables along with chopped green onions, and toss until evenly coated with sauce.
Serve hot with a sprinkling of cilantro, green onions and roasted peanuts.Enjoy!

Share the post "Pikantny
makaron z sosem z
masła orzechowego z polędwiczką wieprzową/Spicy peanut butter noodles with
pork"



